Στο Βερολίνο χτες η Κριστίν Λαγκάρντ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο «προσαρμογής» στο ελληνικό πρόγραμμα, άφησε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση του CDU, στο Σβέριν, «αν η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις». Η συγκεκριμένη δήλωση προαναγγέλλει συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Χτες, η Α. Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ. Παρά τις διαψεύσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, στη συνάντηση αναμενόταν να εξετασθεί η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, με δεδομένο ότι το κόστος που συνεπάγεται κυμαίνεται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ, ενώ κλιμακώνεται η διαμάχη για τον επιμερισμό του.
Αυτό που εξετάζεται, είναι να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα, ώστε είτε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία, είτε να απευθύνει συγκεκριμένη προσφορά στους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής στα 25 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι έως το 2016 τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη του κενού, η κυβέρνηση ζητάει από την Ευρωζώνη τη μετακύλιση ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ωριμάζει έως το 2016, ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ. Τη λύση αυτή φέρεται να στηρίζει και το ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φ. Μπαρόν αποκάλυψε σε βιβλίο του ότι οι γαλλικές αρχές εργάζονταν στα τέλη του 2011 πάνω στο σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και της διάλυσης της Ευρωζώνης.
Οποιαδήποτε μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να καταβάλλεται μέσω ενός «δεσμευμένου λογαριασμού», ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους στόχους του σχεδίου διάσωσης, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ.