Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ατυπη εκεχειρία στη Γάζα με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ηρεμία επικρατούσε χτες το πρωί στην ισραηλινο-παλαιστινιακή μεθόριο στη Λωρίδα της Γάζας μετά από δύο 24ωρα έντασης που χαρακτηρίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και εκτόξευση ρουκετών, με διακοπή τεσσάρων ωρών, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εμίρη του Κατάρ στο παλαιστινιακό έδαφος. Οπως διέρρεαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, για μια ακόμη φορά, η επίτευξη μιας έμμεσης και ανεπίσημης συμφωνίας κατάπαυσης πυρός, που έχει τεθεί σε εφαρμογή και διαταράχθηκε μόνο από την εκτόξευση ενός όλμου το πρωί προς το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, είναι το αποτέλεσμα αιγυπτιακής διαμεσολάβησης.

Ολες τις προηγούμενες φορές, αυτού του είδους οι εκεχειρίες εφαρμόζονταν, μετ' εμποδίων βέβαια, κάτι που πιθανότατα θα γίνει και τώρα. Τα δύο προηγούμενα 24ωρα, σκοτώθηκαν συνολικά έξι Παλαιστίνιοι μαχητές και τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι, τραυματίστηκαν έξι Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι τρεις εργάτες γης, έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιδρομές και εκτοξεύτηκαν περίπου 80 ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Ηταν από τις ελάχιστες φορές, τα τελευταία χρόνια, που το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», οι «Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ», ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών, ενώ οι τέσσερις από τους έξι νεκρούς ισχυρίζονται ότι είναι μέλη τους. Σε κοινή ανακοίνωση, οι δύο οργανώσεις ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες ήταν «μια ιερή επιχείρηση ενάντια σε όλα τα εγκλήματα που ο ισραηλινός στρατός διαπράττει κατά του παλαιστινιακού λαού».

Η άτυπη συμφωνία εκεχειρίας τίθεται σε εύθραυστη εφαρμογή, ενώ η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα συνεχίζει τις επαφές της. Μετά από τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Πέρες και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη Συρία αλλά και στο Παλαιστινιακό, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα «ειρηνευτικού διαλόγου με κατάληξη τη συνύπαρξη δύο βιώσιμων ανεξάρτητων γειτονικών κρατών», η Κάθριν Αστον είχε ανακοινωθεί ότι θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς και με τον πρωθυπουργό Φαγιάντ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ