Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για ντε φάκτο αναγνώριση του προτεκτοράτου

Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας με τον πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών (δεξιά), πρώην αρχηγό του Ουτσεκά
Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας με τον πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών (δεξιά), πρώην αρχηγό του Ουτσεκά
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να διχοτομηθεί ανάλογα με τις εθνότητες που κατοικούν σε αυτό, δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, Πρίστινα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ενθαρρύνοντας σε επόμενο σημείο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους με στόχο την «πλήρη ομαλοποίηση» των διμερών σχέσεων. Στις 30 Οκτώβρη, επίσης σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αναμένεται η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συνοδεία της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, προκειμένου να ασκήσει και αυτή πιέσεις σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο για «πλήρη ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Στόχος όλων αυτών να εμπεδωθεί το στάτους κβο που επέβαλε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και να αναγνωριστεί ντε φάκτο το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Βρετανός δε αξιωματούχος έσπευσε να σημειώσει ότι ο διάλογος ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα» και άσκησε πιέσεις για την «ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Η επίσκεψη Χέιγκ στο Κοσσυφοπέδιο σημειώνεται ακριβώς μία βδομάδα μετά την (αιφνιδιαστική και μακριά από τους δημοσιογράφους) συνάντηση του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς και του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες, παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον...

Επόμενος σταθμός της μίνι περιοδείας του Χέιγκ στα Βαλκάνια είναι το Βελιγράδι, στο οποίο αναμενόταν αργότερα χτες το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ