Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εύθραυστη κατάπαυση του πυρός

Από τις προχτεσινές μάχες στο Χαλέπι
Από τις προχτεσινές μάχες στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης πυρός, την οποία οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα επιβλέψουν, βρισκόταν, χτες, η Συρία καθώς, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν από ώρα σε ώρα η επίσημη ανακοίνωση της συριακής ηγεσίας επί της προοπτικής αυτής. Συνεργάτες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, διέρρεαν, όπως και Ρώσοι αξιωματούχοι, ότι η συριακή ηγεσία θα απαντήσει θετικά στην πρόταση κατάπαυσης πυρός.

Την πρόταση στηρίζει ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που με απόφασή του αργά το βράδυ της Πέμπτης καλεί τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να την εφαρμόσουν, αλλά και όλες τις δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή να το πράξουν στην κατεύθυνση αυτή, ασχέτως, φυσικά, αν, επί του πρακτέου, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς συνεχίζουν να το πράττουν και να επιρρίπτουν το βάρος της ευθύνης της επιτυχίας της όποιας απόπειρας εκεχειρίας στη Δαμασκό. Υπέρ της τήρησης εκεχειρίας τάχθηκαν όλες οι οργανώσεις δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στη Συρία.

Από την άλλη, οι περισσότερες αντικαθεστωτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία εφόσον αυτό πράξουν και τα κυβερνητικά στρατεύματα. Εντούτοις, οι ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο - πρόκειται κυρίως για οργανώσεις που αποτελούνται από ξένους τζιχαντιστές μισθοφόρους - δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση. Αντίθετα, ξεκάθαρη εμφανίστηκε η ακραία ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα», που δεν συμμετέχει καν στο προαναφερόμενο μέτωπο, και αποτελείται από έμπειρους ξένους τζιχαντιστές που έχουν πολεμήσει σε πολλά άλλα μέτωπα στο παρελθόν, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι δεν θα σεβαστεί καμία εκεχειρία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «παιχνίδι-παγίδα».

Ενδιαφέρον έχει ότι για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «αλ Αραμπίγια», που σε γενικές γραμμές στηρίζουν τη δράση των αντικαθεστωτικών, ιδιαίτερα το δεύτερο, κατακεραυνώνοντας διαρκώς τη συριακή ηγεσία, χτες φιλοξενούσαν εκτενή ρεπορτάζ για τη δράση του «Μετώπου αλ Νούσρα», και για το γεγονός ότι ακόμη και μέλη άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων με θρησκευτικό μανδύα αναγνωρίζουν «την πειθαρχία, την καλή τους εκπαίδευση, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη» παραδεχόμενοι ότι είναι σχεδόν οι μοναδικοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν απέναντι στο συριακό στρατό, αλλά «έχουν πολλές επιφυλάξεις ως προς τις απόψεις τους και ως προς την προοπτική μιας επόμενης μέρας από το καθεστώς Ασαντ, κατά την οποία οι μαχητές αυτοί θα στραφούν εναντίον των άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων, επιδιώκοντας να εφαρμόσουν τα δικά τους σχέδια για ισλαμιστικό κράτος».

Εντός συριακού εδάφους, πάντως, ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός, σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί σημειώνονταν, και χτες, τόσο στο Χαλέπι και στο Μάαρετ αλ Νουμάν, αλλά και σε συνοικίες της Δαμασκού, κυρίως στη Χαράστα.

Την ίδια ώρα, από τη Νέα Υόρκη, η «γνωστή» Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην Γενική Εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προϊδέαζε για επανάληψη του «ίδιου σκηνικού», έχοντας αναλάβει τη θέση της Επιτρόπου του ΟΗΕ για τη διερεύνηση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org