Μικρή αναβολή παίρνει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Ομως, παραμένει σταθερός ο στόχος της, να περάσει στα χέρια των ιδιωτών και του τραπεζικού κεφαλαίου. Να σταματήσει να ασκεί το σημερινό κοινωνικό του ρόλο, όπως έγινε και με τις κρατικές τράπεζες που ιδιωτικοποιήθηκαν.
Στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών που εποπτεύει το ίδρυμα, αναλογιζόμενοι τα μεγέθη του ΤΤ (πάνω από 10% του συνόλου των καταθέσεων της χώρας, 2,7 τρισ. δρχ. σε καταθέσεις και 2,5 εκατ. ενεργοί λογαριασμοί), το χαρακτηρίζουν «τραπεζικό γίγαντα εν υπνώσει». Υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως «ακραιφνώς δημόσια υπηρεσία».
Επιμένουν στη μετατροπή του σε ΑΕ και υποτίθεται ότι θα παρουσίαζαν σχετικό νομοσχέδιο αυτήν την περίοδο. Το εγχείρημα δείχνει να αναβάλλεται για περίπου δέκα μήνες. Αντίστοιχα προγραμματίζουν την εισαγωγή του ιδρύματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2003, από το 2002 που κάποιοι έλεγαν αρχικά. Δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο το ΤΤ να ψάξει «στο μέλλον για συμμαχίες», ήτοι συμφωνίες για ανταλλαγές μετοχών ή εξαγορές μετοχικού κεφαλαίου του από εμπορικές τράπεζες. Ετσι κι αλλιώς, πολλές θέλουν να βάλουν χέρι στο πλούτο του.
Επομένως, επιφυλάσσονται δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζομένους και τους καταθέτες του. Σήμερα, καθώς δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, χορηγεί χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και έχει υψηλά επιτόκια καταθέσεων, υψηλότερα κατά 1,5% από τις εμπορικές τράπεζες. Αυτά θα πάψουν, καθώς ως ΑΕ θα λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Αναφορικά με το προσωπικό του, όταν το ίδρυμα μετατραπεί σε ΑΕ, με έναν απλό νόμο θα μπορεί να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με τους εργαζομένους στον ΟΣΚ και το Χρηματιστήριο.
Αλλωστε, όπως προειδοποιεί η ΕΣΑΚ - ΤΤ, ήδη η διοίκηση του ιδρύματος κάνει λόγο για «πλεονάζον προσωπικό», ενώ προωθεί σχέδια για προϋπολογισμό εσόδων - εξόδων κάθε υποκαταστήματος χωριστά, με αποτέλεσμα να εντείνονται ανησυχίες εργαζομένων για κλείσιμο όσων υποκαταστημάτων δεν είναι κερδοφόρα.
Η παράταξη επιμένει ότι το ΤΤ πρέπει να μείνει 100% στο δημόσιο. Να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, ώστε να επιτελεί αποτελεσματικότερα τον κοινωνικό του ρόλο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις δημοσιοϋπαλληλικές σχέσεις των εργαζομένων.