Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ιδια «γραμμή» από κυβέρνηση και καταπατητές!

Ισχυρίστηκαν στην Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων του υπουργείου Γεωργίας ότι η έκταση όπου προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Γυμναστήριο δεν είναι δασική!

Μακέτα του μεγάλου γηπέδου εν μέσω... δέντρων

«Αθήνα 2004»

Μακέτα του μεγάλου γηπέδου εν μέσω... δέντρων
Κυβέρνηση, «Αθήνα 2004» και κληρονόμοι Βεΐκου συμφωνούν ότι η έκταση 92,8 στρεμμάτων στο κτήμα Ομορφοκκλησιάς, στο Γαλάτσι, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ), χωρητικότητας 6.000 θέσεων, δεν είναι δασική έκταση και άρα μπορεί να τσιμεντοποιηθεί!

Αυτό ισχυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης - πριν από μερικές μέρες - στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων του υπουργείου Γεωργίας, προσφυγής οικολογικών οργανώσεων με την οποία ζητούσαν να επιβεβαιωθεί ο δασικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης έκτασης. Η οριστική απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Απρίλη.

Στη διαδικασία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της «Αθήνα 2004», καθώς και εκπρόσωπος των κληρονόμων Βεΐκου, που διεκδικούν την έκταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου ζήτησε να αποκλειστούν από τη συζήτηση οι οικολογικές οργανώσεις «Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου» και «Φίλοι του Δάσους Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας».

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, τα έγγραφα του φακέλου «Δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς», που επικαλέστηκε το κράτος και απέδειξε στο ΣτΕ το δασικό χαρακτήρα 1.219 στρεμμάτων του κτήματος, ισχύουν προφανώς και για το τμήμα όπου χωροθετήθηκε το εν λόγω γυμναστήριο, το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» του δασοκτήματος. Περιέργως όμως, όπως αναφέρουν οι οικολογικές οργανώσεις, δεν επαναπροκηρύχτηκε ως αναδασωτέο το 1994 (σ.σ. η περιοχή προβλεπόταν και στο φάκελο διεκδίκησης των αγώνων του 1996) και το επίδικο τμήμα. Για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10.2.2001 προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Αθηνών για όσες υπηρεσίες έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι οικολογικές οργανώσεις, «η κυβέρνηση ταυτίζεται με τους διεκδικητές της έκτασης, κληρονόμους Βεΐκου, με υπαρκτό τον κίνδυνο να τους αναγνωρίσει διά της πλαγίας οδού ως κύριους του δασοκτήματος και να τους αποζημιώσει με πάνω από 10 δισ. δρχ. για δημόσια δασική έκταση». Υπενθυμίζεται ότι με την πράξη απαλλοτρίωσης η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις των κληρονόμων Βεΐκου στην έκταση, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει τη δικαίωση των κληρονόμων σε ολόκληρη την έκταση 1.200 στρεμμάτων, μέρος της οποίας είναι και η έκταση που θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό γήπεδο.

Την αντίθεσή της στην κατασκευή του γυμναστηρίου έχει εκφράσει και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, επειδή βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από το Βυζαντινό Μνημείο του 12ου αιώνα της Ομορφοκκλησιάς (Αγιος Γεώργιος).

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «κυκλοφορούν» κείμενο προς υπογραφή για την αλλαγή της χωροθέτησης του έργου από το Γαλάτσι στο Ρουφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εμπορευματοποίηση των δασών ανάβει το φιτίλι των εμπρησμών(20/7/2018)
7.000 δραχμές το 1,5 στρέμμα!(4/9/2005)
Απάντηση με ερωτηματικά στις καταγγελίες για τα διαπλεκόμενα(1/11/2001)
Πρώτα η συζήτηση των προσφυγών(26/9/2001)
Συναυλία διαμαρτυρίας αύριο(25/5/2001)
Δικαίωση των κληρονόμων Βέικου διά της πλαγίας;(13/2/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org