Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Αντιδράσεις για την «ΑΕ»

Οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης (και) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) δεν «περπατούν» εύκολα. Παρά τις προσπάθειες κυβέρνησης και συμβιβασμένων συνδικαλιστών, εργαζόμενοι αντιδρούν αποκαλύπτοντας τις συνέπειες του εγχειρήματος για τους ίδιους, την εθνική οικονομία και τους πελάτες.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπει το ΤΤ σε ΑΕ. Ακολούθως ετοιμάζεται η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο ή και η απ' ευθείας πώληση τμήματός του σε ενδιαφερόμενους μεγαλοτραπεζίτες. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Λέγεται ότι τουλάχιστον 150 υπάλληλοι κατέφυγαν σε δικηγόρο ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ εκατοντάδες είναι και εκείνοι που υπογράφουν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού. Επιπλέον πολλοί κατέθεσαν αιτήσεις για μετάταξη σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, προκειμένου να διατηρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, που απειλούνται άμεσα από το μεθοδευόμενο ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εργαζόμενοι, λοιπόν, επισημαίνουν ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης («να μετατραπεί σε ΑΕ για να ανταποκριθεί καλύτερα στον ανταγωνισμό»), δε στέκει. Οτι είναι κερδοφόρα και υγιής επιχείρηση που προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Οτι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κρατικών υπηρεσιών με σημαντική προσφορά στο λαό, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιταγές του παγκόσμιου τραπεζικού κατεστημένου και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Υπάρχει και νομικό ενδιαφέρον - υπογραμμίζουν εργαζόμενοι - καθώς το ΤΤ αποτελεί την πρώτη αμιγώς Δημόσια Υπηρεσία που επιχειρείται η μετατροπή της σε ΑΕ: «Αν αυτό επιτευχθεί, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και την άνευ όρων παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο ενός ευρύτερου τμήματος του Δημόσιου τομέα με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό, την κοινωνία και τους εργαζόμενους».

Παράλληλα καταγγέλλουν τον «παθητικό ρόλο του Συλλόγου των Εργαζομένων στο ΤΤ, που όχι μόνο δεν προέβαλλε καμιά διαφωνία, αλλά όπως αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα στάση του, συναινεί σιωπηρά στο ξεπούλημα». Καταλήγουν ότι μετατρεπόμενο το ΤΤ σε ΑΕ, θα μετατραπεί «σε έναν σκληρό κερδοσκοπικό τραπεζικό οργανισμό, θα στερήσει από το κράτος μια μόνιμη και σταθερή πηγή εσόδων και θα εξυπηρετήσει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των κερδοσκοπικών τραπεζών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των μικροκαταθετών του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ