Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Στο δρόμο του Κουφοντίνα ο Σάββας Ξηρός

Αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» και δηλώνει «φυσικός αυτουργός» για όλες τις ενέργειες από το 1982 και μετά

ICON

Στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Αθηνών Λεων. Ζερβομπεάκο απολογήθηκε χτες συμπληρωματικά ο Σάββας Ξηρός, που θεωρείται από τους βασικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης «17Ν». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο δηλώνει και αυτός (μετά τον Δημ. Κουφοντίνα) ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» όλων των χτυπημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και «ομολογεί» ότι είναι «ο φυσικός αυτουργός» των ενεργειών της από το 1982 μέχρι τις 29-6-2002, που τραυματίστηκε από την έκρηξη του πυροκροτητή στα χέρια του στο λιμάνι του Πειραιά. Φέρεται, επίσης, να καταγγέλλει την ύπαρξη κυκλώματος υπεξαίρεσης στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. που «έστησε» το «φιάσκο» της οδού Ριανκούρ «για να καρπωθεί χρήματα από τα κονδύλια, τα οποία δίνονταν για τους πληροφοριοδότες», στο πλαίσιο της πάταξης της τρομοκρατίας. Ολα αυτά τα «διάνθισε» με ολίγη «πίστη στα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»...

Στο μεταξύ, εξακολουθούν να οργιάζουν οι φήμες ότι ο ειδικός ανακριτής έχει αποστείλει κλήση προς απολογία σε δύο ακόμη άτομα από το περιβάλλον των 18 κρατουμένων ως μελών της «17 Ν», ενώ χτες παραδόθηκε στον ίδιο έκθεση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία σε δύο κινητά πράγματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα - κρησφύγετο της οδού Πάτμου, υπήρχαν τα αποτυπώματα ενός τέταρτου μέλους της οικογένειας Ξηρού, του Αυγουστίνου. Στον Τύπο διέρρευσε, επίσης, κατάθεση της διαχειρίστριας της πολυκατοικίας, η οποία υποστηρίζει ότι είχε δει στην είσοδο μαζί τους Σάββα Ξηρό και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Αλλοι μάρτυρες (τρεις) υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους ότι αναγνώρισαν τον Χριστόδουλο Ξηρό (τον οποίο, μάλιστα, περιγράφουν) μεταξύ των δραστών της ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω το 1988, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του ότι ποτέ δεν έχει μιλήσει κανένας μάρτυρας για παχύσαρκο άτομο.

Κυκλοφόρησαν, τέλος, χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία οι συμπληρωματικές απολογίες των Δημ. Κουφοντίνα, Κ. Τέλιου και Ν. Παπαναστασίου. Ο πρώτος αρνείται το κατηγορητήριο όπως είναι διατυπωμένο και δέχεται την «πολιτική ευθύνη» των ενεργειών της «17Ν», ενώ ο δεύτερος φέρεται να μιλά για «δύο ομάδες» και να εντάσσει στην πρώτη τους Δημ. Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό και Βασ. Τζωρτζάτο και στη δεύτερη, που «ήταν πιο πάνω», τους Αλ. Γιωτόπουλο και Ν. Παπαναστασίου.

Με ανακοίνωσή του ο «Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς» εκφράζει τη συμπαράστασή του στον προφυλακισμένο Γιάννη Σερίφη και, ταυτόχρονα, την ανησυχία του για την «παραβίαση στο πρόσωπό του των αρχών της νομιμότητας και του κράτους Δικαίου». Θεωρεί δε ότι η νομιμότητα παραβιάζεται, καθώς η προσωρινή κράτηση του Γιάννη Σερίφη «βασίζεται σε ισχνά αποδεικτικά στοιχεία, που εκτιμήθηκαν ως επαρκή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ