Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δημότες τα βάρη κοινωνικών υπηρεσιών

Υποχρεωτικά από 1η Απρίλη φορτώνονται τη λειτουργία παιδικών σταθμών και δημοτικών γυμναστηρίων και τη συντήρηση των σχολείων, χωρίς όμως και τη μεταφορά των αναγκαίων κονδυλίων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται μία ακόμα απόπειρα της κυβέρνησης να απαλλαγεί από το κόστος κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών, το οποίο φορτώνονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και οι ίδιοι οι δημότες. Στο όνομα της δήθεν «ισχυροποίησης» των δήμων με νέες αρμοδιότητες (χωρίς όμως τους πόρους για να τις ασκήσουν), η κυβέρνηση - με πολύτιμο συνεργάτη την προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - προχωρεί σε νέα αφαίμαξη των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) από τη μια πλευρά και στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κρατικών κοινωνικών τομέων, από την άλλη, ώστε να επιτυγχάνεται ευκολότερα η ιδιωτικοποίησή τους.

Σ' αυτά τα πλαίσια, με διευκρινιστική εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας ότι μέχρι την 1η Απρίλη (σύμφωνα με το νόμο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ») θα πρέπει να έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα λειτουργίας όλων των κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και τα δημοτικά και κοινοτικά γυμναστήρια, ειδάλλως αυτό θα το επιβάλλει η κυβέρνηση. Θα πρέπει, δηλαδή, να δεχτούν την παραπέρα μείωση της ήδη πενιχρής χρηματοδότησης που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό - αφού οι δαπάνες για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, χρήματα δηλαδή των δήμων - και τα πολλά προβλήματα που συνοδεύουν τη νέα αρμοδιότητα: Δηλαδή έλλειψη παιδικών σταθμών, έλλειψη υποδομών στους υπάρχοντες και έλλειψη προσωπικού. Ελλείψεις που επικαλούνται πολλοί δήμοι (που ανέλαβαν εθελοντικά πριν δυο χρόνια τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς ή υποχρεωτικά σήμερα) για την επιβολή τροφείων στους γονείς. Η ίδια λογική της φορολόγησης των δημοτών για κοινωνικές υπηρεσίες αναμένεται να επικρατήσει και στον τομέα της άθλησης και εκπαίδευσης, αφού με το νόμο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» μεταφέρονται υποχρεωτικά στους δήμους τα γυμναστήρια και η συντήρηση και λειτουργία των σχολικών κτιρίων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όλοι οι παιδικοί σταθμοί (δημοτικοί ή κρατικοί), από την 1η Απρίλη, υπάγονται στην εποπτεία των ΟΤΑ, με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Τα Δημοτικά Συμβούλια εκδίδουν για το σκοπό αυτό συστατικές πράξεις, αλλιώς αυτή εκδίδεται από τον οικείο γραμματέα της Περιφέρειας. Οσοι σταθμοί δε λειτουργούν και δεν έχουν προσωπικό, καταργούνται (σχετική καταγραφή των αναγκών κάθε δήμου σε παιδικούς σταθμούς δεν έχει γίνει). Μέχρι τις 30 Απρίλη, οι διοικήσεις των ΝΠΔΔ θα πρέπει να έχουν απογράψει όλα τα κινητά και ακίνητα που περιέρχονται στην κυριότητά τους.

Τα ΝΠΔΔ θα στελεχωθούν με το βοηθητικό προσωπικό, μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούσε στους πρώην κρατικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ μετατάσσονται αυτοδικαίως όσοι κατείχαν οργανικές θέσεις και ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. «Οι μετατάξεις γίνονται σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις και στους αντίστοιχους κλάδους και αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις ή αντίστοιχοι κλάδοι σε προσωποπαγείς θέσεις ή και σε προσωρινούς κλάδους που συνιστώνται αυτοδίκαια», σημειώνεται στην εγκύκλιο. Οι θέσεις θα προσδιοριστούν στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, που πρέπει να έχουν συνταχθεί μέχρι τέλη Ιούλη.

Οι αντίστοιχες προθεσμίες ισχύουν και για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και τα δημοτικά και κοινοτικά γυμναστήρια, η λειτουργία των οποίων μεταφέρεται στους δήμους. Εξαιρούνται το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, λειτουργίας και συντήρησης τόσο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, όσο και των δημοτικών και κοινοτικών χώρων άθλησης, θα καλυφθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους», οι οποίοι... θα ενισχυθούν με τους προϋπολογισμούς των υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Περιφερειών. Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα καλύψει το σύνολο των εξόδων των παραπάνω αρμοδιοτήτων. Θυμίζουμε επίσης πως παρά τις αποφάσεις των συνεδρίων της - ότι δηλαδή καμία κρατική αρμοδιότητα δεν αναλαμβάνουν οι δήμοι, αν δεν καλύπτεται το σύνολο των εξόδων λειτουργίας της - η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ συμφώνησε στις συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου...

Για το θέμα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, στους κόλπους της οποίας έχουν σημειωθεί αντιδράσεις για τις νέες αρμοδιότητες. Η κινητοποίηση των δήμων της Αττικής είναι ίσως ο μόνος δρόμος για να μην περάσει η νέα αφαίμαξη δήμων και δημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ