Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ
Εκδήλωση με ρατσιστική χολή σε βάρος μεταναστών

Με αφορμή τις εξαγγελίες για στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών σε μια σειρά περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε στο νησί την Κυριακή 7 Οκτώβρη μια διαμαρτυρία από φορείς οι οποίοι συγκρότησαν την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

Η κινητοποίηση αυτή είχε έντονη ρατσιστική χροιά καθώς αντιμετώπιζε τους μετανάστες σαν να ήταν «ζώα», «άρρωστοι», «υπάνθρωποι», «εγκληματίες». Είναι χαρακτηριστική η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στην ανακοίνωσή τους - αποσπάσματα της οποίας φιλοξενούνται παρακάτω - η οποία όχι μόνο δε διαφέρει αλλά σε ορισμένα σημεία συμπίπτει απόλυτα με θέσεις της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής». Συγκεκριμένα, στο κείμενό τους γράφουν:

- Υγειονομική βόμβα με ένα σωρό ασθένειες προέρχονται από αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτό το επιχείρημα το έχουν προβάλει η συγκυβέρνηση, η «Χρυσή Αυγή», παλιότερα ο ΛΑ.Ο.Σ. Στοχοποιούν τους μετανάστες και επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι όποιος κάτσει δίπλα σε μετανάστη μπορεί να κολλήσει από χολέρα και πανούκλα μέχρι ελονοσία. Είναι φυσικό να υπάρχουν συνέπειες στην υγεία των μεταναστών από τις κακουχίες που περνούν μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας, τη φυλάκισή τους σε άθλια κέντρα κράτησης και τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα.

Τα κυβερνητικά μέτρα και γενικά αυτή η προπαγάνδα παραπέμπουν σε αστυνομικού και καταδιωκτικού χαρακτήρα μέτρα και σε σύγχρονες Σπιναλόγκες. Οχι μόνο δε θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας έχουν οι μετανάστες, αλλά, αντίθετα, θα τα επιδεινώσουν, θα τους αναγκάσουν να κρύβονται, θα εντείνουν τους εκβιασμούς από εργοδοτικά και κάθε είδους κυκλώματα. Επιπλέον, οι νόμοι που έχουν ψηφίσει προβλέπουν την άρνηση νοσηλείας και τη σύλληψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά, εκτός κι αν είναι ετοιμοθάνατοι. Εάν ένας μετανάστης πάει στο νοσοκομείο ακόμα και για πολύ σοβαρό λόγο είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στα κρατητήρια του Αλλοδαπών παρά στο χειρουργικό κρεβάτι.

- Κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στο χώρο που διαβιούν και πολλά άλλα.

Είναι ιδιαίτερα βρώμικη και επικίνδυνη η συστηματική προσπάθεια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της συγκυβέρνησης, της «Χρυσής Αυγής», των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΛΑ.Ο.Σ. να χρεώσουν αποκλειστικά στους μετανάστες την αύξηση αυτών των φαινομένων, ενώ δεν κάνουν τίποτε για να χτυπήσουν τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα, που είναι γνωστά στις κρατικές υπηρεσίες και που εμπλέκουν στη δράση τους εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας. Κυκλώματα που θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση Ελλήνων και μεταναστών.

- Κάνουν λόγο για «θέματα εθνικής ασφάλειας μιας και οι λαθρομετανάστες έχουν θρήσκευμα τέτοιο που στις χώρες τους ουκ ολίγες φορές έχουν καταφερθεί και μάλιστα βιαίως εναντίον του Χριστιανισμού». Αναφέρονται στα τουρκικά σίριαλ της τηλεόρασης και μιλούν για σχέδιο αλλοτρίωσης της χώρας. Και μνημονεύουν τον Κολοκοτρώνη, τον Αθανάσιο Διάκο... Και καταλήγουν: «Στη Ρόδο θα κυματίζει πάντοτε μια σημαία και αυτή θα είναι η ελληνική γιατί είμαστε Ελληνες, απόγονοι των μεγάλων αυτών ηρώων και γιατί δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας».

Εδώ βάζουν ζητήματα που η «Χρυσή Αυγή» έχει κάνει σημαία. Ενισχύουν το ρατσισμό, οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια, αφού φωτογραφίζουν τους εξαθλιωμένους, που θα είναι στην ουσία φυλακισμένοι, ως εθνικό κίνδυνο.

Σε αυτή τη συγκέντρωση, που είχε το συγκεκριμένο περιεχόμενο, πέρα από την πρωταγωνιστική παρουσία της «Χρυσής Αυγής» και της Εκκλησίας, συμμετείχαν παράγοντες από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το ΛΑ.Ο.Σ.

Συγκεκριμένα: Ο Στάθης Κουσουρνάς, δήμαρχος Ρόδου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής, η Μίκα Ιατρίδη, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρώην βουλευτής ΝΔ, ο Γιώργος Χατζημάρκος, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης, στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. και πρώην υπεύθυνος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου, ο Δημήτρης Κρητικός, στέλεχος της ΝΔ, πρώην πρόεδρος στο Δήμο Ατταβύρου Ρόδου (καποδιστριακός δήμος), ο Νίκος Τσουκαλάς, υπεύθυνος οικονομικών του δήμου, ο Σάββας Χατζησάββας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), ο Θανάσης Σταμούλης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΡ, ο Ηλίας Μπούκλας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος του ΕΚΡ και δημοτικός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κακλιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου και δημοτικός σύμβουλος με παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (Χατζημάρκος), ο Ντίνος Μαντικός, πρόεδρος Ραδιοερασιτεχνών, ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, ΝΔ - δημοτικός σύμβουλος με Χατζημάρκο, ο Γιάννης Ντελάκης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Παναγιώτης Εγγλέζος, ταμίας του Εργατικού Κέντρου, πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν θιασώτης της πολιτικής πρακτικής της «Χρυσής Αυγής».

Η θέση του ΚΚΕ

Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, που στόχο έχουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους (ακόμη και πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο), υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, συναντά την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, έχει παρουσιάσει - με κάθε ευκαιρία - τις θέσεις του για το θέμα αυτό, αναδεικνύει τις αιτίες και τους υπαίτιους και δίνει ουσιαστικές και μόνιμες άμεσες λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, για το λόγο αυτό καλεί Ελληνες και ξένους να παλέψουν ενωμένοι, διεκδικώντας άμεσα:

1. Να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

2. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

3. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

4. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ.

5. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).

6. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Τα στρατόπεδα (όπως επίσης και συνολικά τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος μεταναστών - προσφύγων, FRONTEX, ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης συνόρων, φράχτης στον Εβρο, επιχειρήσεις - «σκούπα» κ.ά.) είναι πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων και κάθε άλλο παρά στοχεύουν στην ανακούφιση από τα προβλήματά τους. Μαζική μετανάστευση και φαινόμενα εγκληματικότητας που σκόπιμα επιχειρούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους να τα συνδέσουν αποκλειστικά με τους μετανάστες, είναι σύμφυτα με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό και δε λύνονται με μέτρα καταστολής, στρατόπεδα και φράχτες. Επίσης, οι ίδιοι οι μετανάστες στην πλειοψηφία τους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ και όχι να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά εγκλωβίζονται εδώ ελέω Σένγκεν και «Δουβλίνο ΙΙ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αριστο υλικό (1)...(5/12/2012)
Ποιοι και γιατί φούσκωσαν τη «Χρυσή Αυγή»(7/5/2012)
Υπάρχει άλλη λύση(28/3/2012)
ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ κόντρα σε εγκληματικότητα και ρατσιστική βία(14/5/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org