Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους που αντιδρούν

Με τη συνδρομή των ΜΑΤ, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να σταματήσει τις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και να επιβάλει την υλοποίηση του έργου ενάντια στις αποφάσεις των μαζικών φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά.

Και χτες τα ΜΑΤ, κάνοντας χρήση χημικών, επιτέθηκαν στους αγωνιζόμενους κατοίκους που τις τελευταίες μέρες, καθημερινά, με δυναμικές κινητοποιήσεις, προσπαθούν να εμποδίσουν την εκτέλεση των εργασιών. Η επίθεση των ΜΑΤ σταμάτησε όταν στο χώρο άρχισαν να καταφθάνουν μαζικά οι μαθητές των σχολείων της Ευκαρπίας. Τελικά, για άλλη μια φορά, εμποδίστηκε η έναρξη των εργασιών. Οι κάτοικοι μέσα από μαζική λαϊκή συνέλευση, χτες το βράδυ, αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους. Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Γιάννης Ζιώγας, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο μεταξύ, την Κυριακή, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους. Προτείνουν να υλοποιηθεί το έργο σε άλλο χώρο, μακριά από τον οικισμό και παράλληλα απαιτούν την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση

Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στο λαό των βορειοδυτικών συνοικιών και στους μαθητές καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα του λαού της περιοχής, απαιτεί να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε κατασταλτική δραστηριότητα με τα ΜΑΤ και σημειώνει:

«Η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε συνεργασία με τους παράγοντες της τοπικής διοίκησης, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική.

Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση του ΣΜΑ στο χώρο που έχει χωροθετηθεί. Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και σχεδιασμούς σε γραμμή ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια».

Παράλληλα τονίζει: «Πίσω από τη λογική κατασκευής και λειτουργίας του ΣΜΑ στην Ευκαρπία βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης, που επιδιώκει να διασφαλίσει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και σε αυτό τον τομέα, με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης απορριμμάτων. Μια τέτοια προοπτική υποβαθμίζει την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία. Η υπηρεσία καθαριότητας, οι ΧΥΤΑ, οι ΧΥΤΥ και οι ΣΜΑ θα λειτουργούν με βάση το κέρδος, ανταποδοτικά και όχι φυσικά για τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι αναγκαίος αλλά δεν πρέπει να κατασκευαστεί στο χώρο που έχει χωροθετηθεί αφού πρόκειται για μια επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά περιοχή.

Καλούμε το λαό της πόλης να αγωνιστεί ώστε:

- Να γίνει η διαχείριση των αποβλήτων με έναν Εθνικό (Κεντρικό) Σχεδιασμό με χρηματοδότηση μέσω των κεντρικών δημόσιων πόρων.

- Καμία ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

- Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών και τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις για τις χωματερές και για μέτρα προστασίας της υγείας(2021-03-27 00:00:00.0)
Να μπει τέλος στο έγκλημα απαιτούν οι μαζικοί φορείς(2021-03-17 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τα λαϊκά προβλήματα(2013-09-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στο σταθμό απορριμμάτων(2012-03-10 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να μη γίνει εργοστάσιο καύσης(2009-06-17 00:00:00.0)
Ενας αιώνιος σκουπιδότοπος(2003-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ