Κυριακή 21 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Σφοδρή επίθεση σε μισθωτούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των παιδιών, «απαλλαγών» (ανεργίας, ΕΚΑΣ κ.ά.), «ελαφρύνσεων». Μέτρα εξόντωσης των ΕΒΕ, αγροτών. Ασήκωτα χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης

Ορυμαγδό από νέα φορολογικά μέτρα και άλλα αντιλαϊκά χαράτσια έχει αποφασίσει και δρομολογεί τις αμέσως επόμενες μέρες το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων. Το κλείδωμα της μεταξύ τους συμφωνίας προβλέπει την εκταμίευση της διαβόητης επόμενης δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών μέχρι τις 15 του Νοέμβρη. Μέχρι τότε και μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα θα κλιμακώσουν την επίθεση, το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα και με το μανδύα νόμου. Είναι τέτοια η πρεμούρα τους, ώστε, πολλά από τα νέα μέτρα της φορο-εξαχρείωσης να τα εφαρμόσουν με αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 2012.

Στο πλαίσιο της βίαιης διεργασίας για την «εσωτερική υποτίμηση», για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων που στηρίζουν και υπηρετούν, έρχονται να διαμορφώσουν συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης σε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, χειροτερεύουν την κατάσταση και τη θέση των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών. Η φορο-επίθεση εξελίσσεται ταυτόχρονα και παράλληλα τόσο στο μέτωπο των ήδη διαλυμένων εισοδημάτων όσο και στο σκέλος της λαϊκής κατοικίας και μικρής ακίνητης περιουσίας. Για την αδηφαγία των μονοπωλίων έρχονται να επιβάλλουν νέα ασήκωτα χαράτσια, να τα εξαπλώσουν σε κάθε σπιθαμή γης, να διαμορφώσουν συνθήκες για τη συγκέντρωσή της σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Τα νέα φορολογικά «φιρμάνια» θα προβλέπουν την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων από την 1η Γενάρη του 2012, γεγονός που απογειώνει σε νέα ύψη τη ληστεία απέναντι στα φετινά εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών. Η παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, με την «εκτιμώμενη» από τους ίδιους βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2013 να φτάνει στο 4,2%, αποτελεί επίσημη προαναγγελία γι' αυτά που ετοιμάζουν, για την πλήρη ανυπαρξία φορολογικών εσόδων από τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσχημα την πτώση της κερδοφορίας ή και τη χασούρα που θα εμφανίσουν στους ισολογισμούς τους, τα οποία σκοπεύουν να αναπληρώσουν στο πολλαπλάσιο από τη φοροληστεία απέναντι στο λαό.

Συγκεκριμένα:

  • Καταργούν το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα 2 παιδιά κ.ά.
  • Τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 8 σε 5, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες.
  • Καταργούν όλες τις «ελαφρύνσεις» που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους και που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για ενοίκια, τόκους δανείων α' κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία κ.ά. Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, προσανατολίζονται στη χορήγηση κάποιων ελάχιστων ψευτοεπιδομάτων, κατά το πρότυπο του πετρελαίου θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Καταργούν τις ισχύουσες σήμερα φορο-«απαλλαγές» στα κοινωνικά επιδόματα, όπως της ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρικά, φοιτητικά. Στο εξής (με αναδρομική εφαρμογή για το 12μηνο του 2012) θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα, είτε αυτά είναι πραγματικά είτε και τους προκύπτουν με το κόλπο των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης». Στην κυριολεξία χαρατσώνουν «κατά το δοκούν» των μονοπωλίων με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα. Η φορο-αφαίμαξη έρχεται να συμπληρώσει την καρατόμηση των δαπανών για τα προβλεπόμενα κοινωνικά επιδόματα, τόσο συνολικά, όσο και γα τον καθένα ξεχωριστό σημερινό δικαιούχο.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρο-επαγγελματίες. Θα τους φορολογούν από το πρώτο ευρώ, ενδεχομένως με ενιαίο συντελεστή στο 28%. Από την αναδρομική εφαρμογή του μέτρου ελπίζουν να μαζέψουν πρόσθετα έσοδα που φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 900 εκατ. ευρώ ! Στην κυριολεξία διαμορφώνουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για νέα μαζικά λουκέτα αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, για τη συγκέντρωση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Χτυπούν ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, όσο και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κ.ά.). Ο «ενιαίος συντελεστής» 28% αναμένεται να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, τόσο για τα αδιανέμητα κέρδη όσο και για τα μερίσματα. Σε κάθε περίπτωση οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι που εμφανίζουν χασούρα δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και για τους αγρότες (επίσης 5.000 ευρώ). Από το 2013 οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες περικόπτονται στο 6% από 11%. Ετοιμάζουν περικοπές και στις επιστροφές φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα ακόμη χειρότερα για τους αγρότες τα σχεδιάζουν για το 2014, με την κατάργηση του σημερινού λεγόμενου «ειδικού καθεστώτος» για χαράτσωμα με βάση τα βιβλία και τα φορολογικά στοιχεία.
  • Περικοπές (πιθανόν στο 50%) του πρόσθετου αφορολόγητου που ισχύει για ΑμεΑ με αναπηρία πάνω από 67%.
  • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και άλλες ελαφρύνσεις που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου. Με βάση το «καλό σενάριο» θα απομείνουν μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό νησιών.
  • Κατάργηση της μείωσης του φόρου που ισχύει σήμερα σε μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
  • Ο συντελεστής φόρου στις αμοιβές των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού αυξάνεται από 6% σε 15% και στις αμοιβές των κατώτερων πληρωμάτων από 3% σε 10% κ.ά.

Θέμα χρόνου είναι και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των αστικών συγκοινωνιών, όπως και οι ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο υγραέριο και στα τσιγάρα.

Χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης

Στο νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων», θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και σε μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες για συγκέντρωση γης και περιουσίας σε λιγότερα χέρια, καθώς με τα νέα χαράτσια θα κάνουν δυσβάστακτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, λαϊκής περιουσίας.

Πολλές υποψίες γεννά και η πρόταση που έχει πέσει στο αντιλαϊκό τραπέζι για «ξεχωριστό» χαράτσι που θα μπει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να καλύψουν το εγκληματικό σχέδιο με πρόφαση το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα έντυπα Ε9 και να υπολογίσει την αξία και τους φόρους για εκτός σχεδίου ακίνητα. Σε αυτό το πλαίσιο, «έστω και προσωρινά», ενδέχεται να προχωρήσουν ακόμη και σε αυτοτελή φορολόγηση των συγκεκριμένων εδαφικών εκτάσεων, δηλαδή να τα φορολογήσουν ανεξάρτητα από το «ενιαίο τέλος ακινήτων». Σε αυτή την περίπτωση θα υπολογίζουν το νέο κατ' αποκοπή χαράτσι ανά τετραγωνικό μέτρο γης και με κριτήρια όπως το είδος της εδαφικής έκτασης (αγρός, βοσκοτόπι κ.ά.), την απόσταση από τη θάλασσα, αν είναι αρδευόμενο ή όχι, αν έχει πρόσοψη σε οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό) κ.ά.

Οι υποψίες που γεννά η συγκεκριμένη μεθόδευση, και που υπηρετείται με τη μορφή «διαρροών» από τη συγκυβέρνηση και τα κόμματά της, έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο να μην ισχύσει ούτε καν το όποιο αφορολόγητο όριο για τις συγκεκριμένες, ακόμη και αμελητέας αξίας, περιουσίες. Για το λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων», από το οποίο φαίνεται να αφαιρούν τις γεωργικές καλλιέργειες, σχεδιάζουν να βάλουν πολύ χαμηλά το αφορολόγητο όριο, το οποίο θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση και με την κλίμακα που θα εφαρμόσουν για τα επιπλέον ποσά. Στο αντιλαϊκό τραπέζι η γκάμα ποικίλλει για διαμόρφωση αφορολόγητου από μόλις 50.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) μέχρι 150.000 ευρώ και με ενδιάμεσες «παραλλαγές» (εμβαδόν κ.ά.) που έχουν να κάνουν με την καλύτερη εξυπηρέτηση του αντιλαϊκού σχεδίου. Να σημειωθεί ακόμη το γεγονός ότι θα προβλέψουν «ειδική μεταχείριση» και νέες εξαιρέσεις για μεγαλοξενοδόχους, βιομηχάνους και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Στους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης - τρόικας είναι και η επιβολή «φόρου ιδιοκατοίκησης», με την εφαρμογή του οποίου θα φορολογούν ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα», τα οποία θα προσθέτουν στα άλλα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. Περικοπές ετοιμάζουν και στα σημερινά αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές και μεταβιβάσεις ακόμη και για πρώτη κατοικία...


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ