Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη τα «ισοδύναμα μέτρα»

Αλλεπάλληλες συσκέψεις συγκυβέρνησης και κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για τις τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές

Σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων επιδίδονται τα κυβερνητικά επιτελεία, λίγο πριν τις οριστικές αποφάσεις για το ακριβές σενάριο με βάση το οποίο θα γδάρουν και φορολογικά τις λαϊκές οικογένειες. Ανεξάρτητα από τα επιμέρους μέτρα που διοχετεύονται στη δημοσιότητα προς συζήτηση, είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι τελικές επιλογές - αποφάσεις θα προβλέπουν την:

  • Κατάργηση του ήδη διαλυμένου γενικού αφορολόγητου
  • Σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά
  • Κατάργηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους από τις ισχύουσες σήμερα ελαφρύνσεις
  • Καθιέρωση φορολογικής κλίμακας - καρμανιόλα
  • Απογείωση της φοροληστείας ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες.

Απάτη ολκής αποδείχνονται τα διάφορα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα», οι προτάσεις των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, και που όλες κατατείνουν στην επίτευξη του ίδιου αντιλαϊκού στόχου, στο να μαζέψουν από μισθούς, συντάξεις, χαμηλά λαϊκά εισοδήματα ποσά ύψους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη κινούνται ένα προς ένα, όλα μαζί, τα δήθεν εναλλακτικά σενάρια που συζητούν τις τελευταίες μέρες ενόψει της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, διατάξεις του οποίου ενδέχεται να έχουν ακόμη και αναδρομική ισχύ, να εφαρμοστούν στα διαλυμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο φετινό 12μηνο!

Το φορολογικό νομοσχέδιο ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος, συνεχίζοντας τον κυβερνητικό εμπαιγμό, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Ελληνες πολίτες». Μέσα στη βδομάδα, ενδεχομένως σήμερα, Τετάρτη, συγκαλείται νέα σύσκεψη με εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Τα σενάρια που μελετάνε

Σύμφωνα με τα τελευταία διοχετευόμενα σενάρια, το μόνο που εξετάζουν είναι η «αναμόρφωση» της φορολογικής κλίμακας σε 4 κλιμάκια (από 3 με βάση τον αρχικό σχεδιασμό), μαζί με μια αμελητέα βελτίωση της «επιστροφής φόρου» των 1.950 ευρώ και μόνο για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν ότι «προς το παρόν» επανέρχεται το αρχικό σχέδιο για τη φορολογική κλίμακα.

Ολοφάνερα προκύπτει ο αδιαπραγμάτευτος στόχος τους να προχωρήσουν αποφασιστικά στα μέτρα μαζικής εξαθλίωσης ενάντια σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ανεξάρτητα από τις τελικές λεπτομέρειες, ο φόρος, σε κάθε περίπτωση, ξεκινά με συντελεστή 21% και εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, που σημαίνει γονάτισμα και αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες βάζουν φόρο 26%, που θα εφαρμόζουν από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για τους φτωχούς αγρότες στο 13%, πάντα από το πρώτο ευρώ. Είναι φανερό, δηλαδή, το γεγονός ότι διαμορφώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για μαζικά λουκέτα, για τη συγκέντρωση εισοδημάτων, της επιχειρηματικής πίτας και του παραγόμενου πλούτου σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, η ρύθμιση για το νέο «ενιαίο» χαράτσι στη μικρή λαϊκή κατοικία και περιουσία θα κατατεθεί για ψήφιση από τη Βουλή σε διαφορετικό νομοσχέδιο, προκειμένου να ισχύσει ως μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα» από το 2013.

Απόλυτα μέσα στις προθέσεις είναι και η αύξηση στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, που σύμφωνα με τις εκθέσεις των ΕΕ και ΔΝΤ έχει χρονικό ορόσημο το Μάρτη του 2013. Με τη συγκεκριμένη μεθόδευση απογειώνουν σε νέα ύψη μια σειρά από «ανταποδοτικά» χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ