Κυριακή 21 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Με πείσμα και σχέδιο για την κάλυψη των πλάνων

Ψηλά τον πήχη βάζουν οι Κομματικές Οργανώσεις, μπροστά στο πρώτο κλείσιμο την 1η του Νοέμβρη

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, ενόψει της τυπικής έναρξης την 1η του Νοέμβρη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ. Σε μια δύσκολη συγκυρία για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα απ' τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ σχεδιάζουν ένα πλατύτερο από ποτέ πολιτικό άνοιγμα, με πλήρη συνείδηση της σημασίας που θα έχει η επιτυχής έκβαση της Εξόρμησης, αφού βασικό στοιχείο για να συμβάλει το ΚΚΕ στη λαϊκή ανάταση, είναι και η ενίσχυση των οικονομικών του.

***

Για την προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης μιλά στον «Ρ» ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: «Ηδη ολοκληρώνεται η συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ, που έλαβε υπόψη τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, τη φτώχεια στην οποία πέφτουν όλο και περισσότερες εργατικές λαϊκές οικογένειες. Αλλωστε, αυτά τα προβλήματα δεν είναι ξένα και στους ίδιους τους κομμουνιστές.

Είναι και αυτός, όμως, ένας επιπρόσθετος λόγος, για τον οποίο με αποφασιστικότητα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την κάλυψη των στόχων που έχουμε θέσει, αφού η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος είναι απαραίτητος όρος, για να ανταποκριθεί στη δράση του, με βάση τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα. Η θετική πείρα από τις προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις, αλλά και η καθημερινή δράση του Κόμματος είναι πολύτιμο εφόδιο και οδηγός, για τον τρόπο που θέλουμε να δουλέψουμε για να καλύψουμε τους στόχους μας».

Η ενεργοποίηση των φίλων του Κόμματος, των ανθρώπων που εκτιμούν τη δράση και την πολιτική του, ήταν πάντα βασικός παράγοντας για την επιτυχία των Οικονομικών Εξορμήσεων, όπως τονίζει ο Θ. Τζίμας: «Ηδη έχουμε ξεκινήσει να ερχόμαστε σε επαφή με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, φίλους του Κόμματος, που το ενισχύουν οικονομικά σταθερά, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Βάζουμε στόχο αυτοί να πολλαπλασιαστούν, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που δρουν μαζί με τους κομμουνιστές στο κίνημα, στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, στους συλλόγους των ΕΒΕ και αλλού.

Με αρκετούς από αυτούς βρισκόμαστε πλάι πλάι καθημερινά το τελευταίο διάστημα, οργανώνοντας από κοινού την πάλη. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, στο μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αναγνωρίζουν την ανάγκη να είναι το Κόμμα ισχυρό, να μπορεί να παρεμβαίνει, να δρα, άρα και να είναι οικονομικά αύταρκες. Πολλοί, μάλιστα, δίνουν μαζί μας τη μάχη με το κουπόνι στο χέρι. Αυτοί σήμερα μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότεροι και σε αυτό ακριβώς χρειάζεται να δουλέψουμε».

Αναμετριόμαστε με τις δυσκολίες

Σε ό,τι αφορά τη δύσκολη συγκυρία σημειώνει: «Δεν υποτιμούμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που βιώνει η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ούτε την προσπάθεια που κάνει ο αντίπαλος να συκοφαντήσει το Κόμμα, εμφανίζοντάς το ότι έχει επιχειρήσεις, ότι είναι κομμάτι του συστήματος, ίδιο με τα άλλα κόμματα. Γι' αυτό το σκοπό πρέπει να συζητήσουμε θαρρετά την ανάγκη να ενισχυθεί και οικονομικά το ΚΚΕ, για να μπορεί να αντεπεξέλθει στη δράση για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, στην καθοδήγηση των εργατικών λαϊκών μαζών».

Υπάρχει, εξάλλου, πλούσια θετική εμπειρία για την οποία τονίζει: «Θέλουμε η πλούσια πείρα που έχουμε από την καθημερινή μας δράση, αλλά και από προηγούμενες οικονομικές εξορμήσεις να γενικευτεί. Για παράδειγμα, αρκετές ΚΟΒ επεδίωξαν την περσινή χρονιά να προχωρήσουν στην οργάνωση δραστηριοτήτων, συνδέοντάς τες με την Οικονομική Εξόρμηση. Αποδείχτηκε ότι το άπλωμα αυτής της δουλειάς στις ίδιες τις ΚΟΒ βοήθησε, αφού οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν πετυχημένες.

Οι φίλοι του Κόμματος που βρέθηκαν σε αυτές τις στήριξαν, αρκετές φορές μάλιστα και με συγκινητικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα, άνεργοι που συνεισφέρανε από το πενιχρό επίδομα ανεργίας τους, απολυμένοι που συνεισέφεραν από την αμελητέα αποζημίωσή τους, χιλιάδες συνολικά που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Εδειξαν οι ίδιοι έμπρακτα τους ακατάλυτους δεσμούς που μπορεί να σφυρηλατήσει το Κόμμα μας με τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Δεσμοί που στηρίζονται στο δίκιο του αγώνα, αλλά πάνω απ' όλα, στην ορθότητα της πολιτικής του πρότασης εξουσίας. Τέτοιες δραστηριότητες χρειάζεται να απλωθούν σε κάθε ΚΟΒ, καθώς μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά.

Επίσης, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εργατών, που στη φάση των αγώνων που αναπτύχθηκαν, κατανοούσαν την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος και αποφάσιζαν να το στηρίξουν, δίνοντας έτσι αέρα και σε άλλους συνάδελφους τους που έκαναν το βήμα για πρώτη φορά. Η όξυνση της ταξικής πάλης, η μαχητική και ακούραστη δράση των κομμουνιστών, η επιβεβαίωση της πολιτικής του γραμμής θα γεννούν καθημερινά τέτοια παραδείγματα. Εμείς πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε, να τα αναδεικνύουμε.

Αυτά τα παραδείγματα, θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που θέλουν τους εργαζομένους με σκυμμένο το κεφάλι, να δουλεύουν σαν σκλάβοι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτά τα παραδείγματα είναι λίπασμα, πηγή έμπνευσης για τη συγκέντρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του ΚΚΕ, για την ανατροπή της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, για την εργατική λαϊκή εξουσία».

Και καταλήγει: «Δυνατότητες υπάρχουν. Αρκεί οι κομμουνιστές, να δουλέψουμε με χαρτί και μολύβι, καθημερινό σχέδιο και έλεγχο. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να εκφραστούν οι δυνατότητες. Ηδη οι Κομματικές Οργανώσεις εργαζόμαστε πυρετωδώς, ώστε την πρώτη μέρα της οικονομικής εξόρμησης, να καλυφθεί το 25% των στόχων. Σε αυτό ρίχνουμε την προσοχή μας και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».

Σχεδιασμένο και πλατύ άνοιγμα

Με σχέδιο και ενθουσιασμό έχουν ριχθεί στη μάχη της προετοιμασίας οι Κομματικές Οργανώσεις και της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ο υψηλός στόχος κάλυψης του 30% του πλάνου την 1η του Νοέμβρη, φαίνεται εφικτός και τα κομματικά μέλη ήδη από τη μέχρι τώρα δράση τους, φέρνουν θετική εμπειρία, που αναδεικνύει τις δυνατότητες για υλοποίηση των στόχων και υπερκάλυψης του συνολικού πλάνου της Κομματικής Οργάνωσης. Για τη δουλειά των Οργανώσεων της Περιοχής, σε σχέση με την Οικονομική Εξόρμηση, μίλησε στο «Ριζοσπάστη» ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημείωσε: «Παίρνουμε υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις εργατικές λαϊκές οικογένειας, εξαιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Ταυτόχρονα, παίρνουμε υπόψη και τις δυνατότητες που αναδεικνύονται, σε αυτήν την περίοδο με την ανάπτυξη των αγώνων. Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη μάχη, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τη δώσουμε με επιτυχία.

Προϋπόθεση αποτελεί να απευθυνθούμε σε πολύ περισσότερους και να την εντάξουμε στο πλατύ πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούμε καθημερινά στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Οι δυσκολίες που ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά απαιτούν από όλους να κάνουμε πολλαπλάσια δουλειά».

Μεταφέροντας την εικόνα από τη δουλειά που ήδη έχει γίνει, ανέφερε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις στις ΚΟΒ, και τα κομματικά μέλη έχουν χρεωθεί τα κουπόνια, πραγματοποιούνται αχτίφ, με θέμα την καλύτερη προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης. Κρίσιμο στοιχείο είναι να γίνει σχεδιασμένα το άνοιγμα στον περίγυρο του Κόμματος, σε φίλους, οπαδούς, συνεργαζόμενους με το Κόμμα σε διάφορα μέτωπα πάλης, με στόχο πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη φορά να μπουν ενεργητικά στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Ηδη, ορισμένες Οργανώσεις έχουν αποφασίσει προς τα πάνω αναπροσαρμογή των πλάνων. Η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, θα δοθεί συνδυασμένα με τη δουλειά των Οργανώσεων για την παραπέρα διάδοση του «Ριζοσπάστη», με την πανεξόρμηση συγκέντρωσης υπογραφών για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, με τη δράση του Κόμματος σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σε κάθε μέτωπο πάλης που έχει στο επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα.

Ενθαρρυντικά παραδείγματα

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ ήδη απευθύνονται στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία με την ανακοίνωση της ΚΕ για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση. Σχεδιάζουν την Οικονομική Εξόρμηση, οργανώνοντας ουσιαστικά μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση, με πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς, συνοικίες, χωριά.

Κάποιες Οργανώσεις σχεδιάζουν λαϊκά γλέντια που θα οργανωθούν με τη συνεισφορά των ίδιων των κομματικών μελών και οπαδών που θα αναλάβουν να ετοιμάσουν τα εδέσματα (πίτες, φαγητά, γλυκά), να φέρουν προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι (κρασί, τσίπουρο), να παίξουν μουσική και να τραγουδήσουν. Μέσα από αυτά τα λαϊκά γλέντια, θα αναδειχθεί και το στοιχείο της αλληλεγγύης. Επίσης, θα διευκολυνθεί η συμμετοχή σε χαμηλόμισθους και άνεργους, εργαζόμενους και η συνεισφορά τους και μέσα από αυτή τη μορφή, στην Οικονομική Εξόρμηση.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα ενισχύουν το ΚΚΕ. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός συντρόφου από Οργάνωση της Θεσσαλονίκης, που πήγε στο χώρο εργασίας του και μάζεψε 80 ευρώ από 2ευρα που του έδωσαν 40 συνάδελφοί του. Ο συγκεκριμένος σύντροφος, σταθερά διακινεί κάθε εβδομάδα και το «Ριζοσπάστη» στους συναδέλφους του. Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει ότι οι σταθεροί δεσμοί, η σταθερή παρέμβαση στο χώρο δουλειάς, στο χώρο κατοικίας, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και στην οικονομική στήριξη του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ