Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ακονίζουν τα μαχαίρια ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Οξύνονται οι τριβές, με αιχμή τη διαχείριση της κρίσης και την παραπέρα ενοποίηση της Ευρωένωσης

Η διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει και οι όροι για την παραπέρα ενοποίηση της ΕΕ είναι οι βασικές εστίες των αντιθέσεων ενόψει της Συνόδου

Associated Press

Η διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει και οι όροι για την παραπέρα ενοποίηση της ΕΕ είναι οι βασικές εστίες των αντιθέσεων ενόψει της Συνόδου
Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, αναμένεται να αναλωθεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο παραμένει η διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει, παράλληλα με την επιτάχυνση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλη την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, καθώς «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε υψηλά χρέη ορισμένες χώρες».

Οπως είπε στο ετήσιο συνέδριο των μεγαλύτερων Γερμανών εργοδοτών (BDA), «η επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη απαιτεί οι συγκεκριμένες χώρες να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα», ρίχνοντας ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης και ανοίγοντας νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Α. Μέρκελ εκτίμησε ότι οι «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» προωθούνται με αργό ρυθμό, αλλά σταδιακά εμφανίζουν αποτελέσματα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε ότι η Γερμανία «δεν θέλει να διαιρέσει την ΕΕ» και ότι ο στόχος του ευρώ, όταν εισήχθη, δεν ήταν να περιοριστεί μόνο σε 17 χώρες, αλλά να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Μιλώντας στο Αμπού Ντάμπι για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομιών, Β. Σόιμπλε, ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να προχωρήσει «με μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης». Σύμφωνα με το «Spiegel», ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη ενημερώσει για τις προτάσεις του άλλα μέλη της Ευρωζώνης και τους κεντρικούς αξιωματούχους της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Ζητάει επίσης κάθε κράτος - μέλος να παραδώσει την κυριαρχία του για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες, ώστε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων να έχει το δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών και να «κάνει συστάσεις» προς τα κράτη - μέλη για βελτιώσεις.

Διαγκωνισμοί για το χρέος

Σημείο τριβής και αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης αναμένεται να αποτελέσει και η κάθετη διαφωνία της γερμανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε μορφή «κοινής έκδοσης χρέους», όπως προτείνει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο. Στη συγκεκριμένη έκθεση γίνεται λόγος για «εργαλεία βραχυπρόθεσμου χρέους» (έντοκα γραμμάτια), όπως επίσης και για ένα ταμείο απόσβεσης του χρέους των κρατών - μελών.

«Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε: είτε τα πούμε "eurobills" είτε "ταμείο εξαγοράς του χρέους" ή όπως πριν "ευρωομόλογα", αυτός ο τύπος κοινής έκδοσης χρέους δεν θα γίνει με την κυβέρνησή μας», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μ. Λινκ, στο περιθώριο μιας υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας με νόημα ότι «αυτό που πρέπει να αποφευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής είναι να δοθεί η εντύπωση της διαίρεσης».

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Στ. Στεφάνου, η Κύπρος προτίθεται να καταθέσει στο Eurogroup της 12ης Νοέμβρη την αίτηση για ένταξη στο «μηχανισμό στήριξης». Αίτημα για «βοήθεια» αναμένεται να καταθέσει και η Ισπανία. Σύμφωνα όμως με τους «Financial Times», η Ισπανία δεν σχεδιάζει να προσφύγει άμεσα στον ESM, αλλά θα ζητήσει μια πιστωτική γραμμή, έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αγορά ισπανικού κρατικού χρέους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ