Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρίσιμη απεργιακή μάχη

Η αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εργατική τάξη, για τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας. Παρά τις οξύτατες αντιθέσεις για το ποια μερίδα του κεφαλαίου θα υπερισχύσει στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, συγκυβέρνηση - τρόικα - μονοπώλια συνεργάζονται άψογα στην ένταση της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσής τους. Τα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών είναι συντριπτικά για τους εργαζόμενους και επιβάλλουν ένα σύγχρονο εργασιακό κολαστήριο φτώχειας: Κατάργηση Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και νομοθέτηση του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κατάργηση τριετιών και όλων των επιδομάτων που προβλέπουν οι συμβάσεις. Συντάξεις πείνας. Δουλειά 13 ωρών τη μέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς πληρωμή υπερωριών. Μείωση εργοδοτικών εισφορών, μείωση στο 50% του ποσού αποζημίωσης για απολύσεις.

Το παραπάνω πακέτο μέτρων αποτελεί την προμετωπίδα της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συνολικά συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Μέσα απ' αυτό στοχεύουν στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων και της χώρας, δηλαδή στην αμείωτη επιθετικότητα κατά των εργαζομένων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να μπορέσει το μονοπωλιακό και μεγάλο κεφάλαιο να βγει όσο το δυνατό πιο αλώβητο από την κρίση. Και, κυρίως, για να μπορέσει και μετά την κρίση να λειτουργεί με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Αλλωστε το παραπάνω πακέτο μέτρων δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο, ούτε έχει ημερομηνία λήξης, εκτός αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το ανατρέψουν.

Οι εργαζόμενοι μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα απ' τον ξεσηκωμό ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, την οργάνωση και τον αγώνα με προοπτική την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής. Με αυτήν την έννοια η αυριανή απεργία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους εργαζόμενους, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να δείξουν την πραγματική τους δύναμη. Να «νεκρώσει» κάθε τόπος δουλειάς. Να μετατραπεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε δύναμη οργάνωσης και αντεπίθεσης. Μέσα απ' το συντονισμένο αγώνα εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, νεολαίας, μπορεί να δοθεί συντριπτική απάντηση στο εφιαλτικό μέλλον που σχεδιάζουν. Τα μέτρα του εργασιακού μεσαίωνα μπορεί και πρέπει να συναντήσουν ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό μπλόκο.

Αυτή η απεργιακή μάχη πρέπει να αξιοποιηθεί για να δυναμώσει η οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης και όλου του λαού ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει την κρίση με στόχο τη διάσωση του μεγάλου κεφαλαίου. Η επίθεση κατά των εργαζομένων όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει αλλά θα συνεχιστεί. Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει, να σχεδιαστεί επίμονα και ολόπλευρα, ο αγώνας μέσα στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες. Να ξεγυμνωθούν και να απομονωθούν οι ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που λειτουργούν ως «πέμπτη φάλαγγα» μέσα στο εργατικό κίνημα. Χωρίς καμιά αναμονή και καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα κάθε λογής παπαγαλάκια της, οι εργαζόμενοι ενωμένοι, σε ταξική κατεύθυνση, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών τους, να δυναμώσουν τους αγώνες για να βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα, να πετάξουν από πάνω τους τις αλυσίδες του κεφαλαίου, της ΕΕ, να απαιτήσουν μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και λαϊκή εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ