Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδιο Μπραχίμι και συνέχεια μαχών

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός επιχειρεί μεγαλύτερη παρέμβαση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Ενα διαμεσολαβητικό σχέδιο με πολλά κοινά σημεία με αυτό του προκατόχου του Κόφι Ανάν, φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να απεργάζεται ο νυν ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Λακχντάρ Μπραχίμι, που πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή και έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες των γειτονικών, στη Συρία, χωρών, ενώ αναμένεται πιθανότατα να επισκεφτεί και τη συριακή πρωτεύουσα και να προτείνει, σε πρώτο επίπεδο, κατάπαυση πυρός στα τέλη του τρέχοντος μήνα, οπότε αρχίζει η μουσουλμανική γιορτή Αϊν αλ Αντχα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Μπραχίμι εξετάζει τρόπους τήρησης της εκεχειρίας, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι διόλου σαφές ότι έχει ή ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εμπλεκόμενων πλευρών στη Συρία ή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για τις εξελίξεις στη Συρία, μεταξύ άλλων, φέρονται να συζήτησαν επί 40λέπτου στο περιθώριο συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Κεκλεισμένων θυρών είναι και οι συναντήσεις που έχει στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Ρόουζ Γκέτεμιλερ, αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσει και για τη Συρία.

Επιδιώκει ενίσχυση του ρόλου του το Παρίσι

Παράλληλα με τα σχέδια Μπραχίμι προωθούνται, βέβαια, και αυτά των επιμέρους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σήμερα, στο Παρίσι πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σύνοδος των λεγόμενων «τοπικών πολιτικών συμβουλίων», δηλαδή των οργάνων που εμφανίζονται να έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση περιοχών στα βόρεια της Συρίας. Στις περιοχές αυτές ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει παραδεχτεί ότι αποστέλλει «βοήθεια» την οποία χαρακτηρίζει ανθρωπιστική.

Οι εκπρόσωποι των συμβουλίων αυτών, καθώς και ορισμένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, θα συναντηθούν και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος, με τη σειρά του, αναμένεται να πιέσει για την επίτευξη ενότητας μεταξύ των αντικαθεστωτικών. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση που τίθεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης που τους παρέχουν. Στην τουρκο-συριακή μεθόριο επικρατούσε, χτες, τεταμένη ηρεμία. Εντός Συρίας, σκληρότατες μάχες μαίνονται στην Μααρέτ αλ Νουμάν, για πολλοστή μέρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση του στρατού ανάμεσα σε Δαμασκό και Χαλέπι. Η συριακή κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι την 1η Δεκέμβρη θα γίνουν συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές για 5 έδρες που παραμένουν κενές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ