Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις για την απομάκρυνση γενικού εισαγγελέα

ΚΑΪΡΟ.--

Αντεγκλήσεις και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Αιγύπτιου Προέδρου Μουχάμαντ αλ Μούρσι να απομακρύνει το Γενικό Εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχρούν από τη θέση του, το βράδυ της Πέμπτης. Η παρέμβαση Μούρσι ήρθε περίπου ένα 24ωρο μετά την αθώωση 24 στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Μουμπάρακ, που κατηγορούνταν ως βασικοί υπεύθυνοι για την επίθεση με άλογα και καμήλες κατά των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών που πυροδότησαν την απομάκρυνση Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ο Μούρσι εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα για την απομάκρυνση του Μαχρούν, τον οποίο διόρισε πρέσβη στο Βατικανό. Χτες, όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται ν' απομακρυνθεί από τη θέση του και όπως διεμήνυσε, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι δικαστές, η κίνηση του Μούρσι υπερβαίνει τις συνταγματικές του αρμοδιότητες και δεν έχει καμία αξία.

Η όλη υπόθεση εκφράζει την αντιπαράθεση για την αστική εξουσία στη χώρα, μεταξύ των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος που έχουν σχέσεις και με το στρατό. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε ισλαμιστικές και κοσμικές δυνάμεις και για το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος, με τις δεύτερες να καταγγέλλουν ότι γίνεται προσπάθεια «ισλαμοποίησης» της νομοθεσίας.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, από υποστηρικτές του Προέδρου Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και από επικριτές και πολιτικούς αντιπάλους τους, όπου υπήρξαν 41 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ