Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στις κάλπες για νέα Βουλή και κυβέρνηση

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο (Κυριακή) περίπου 512.000 Μαυροβούνιοι ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν τα νέα μέλη της 81μελούς Βουλής. Συμμετέχουν επτά συνασπισμοί κομμάτων και πέντε πολιτικά κόμματα.

Επικρατέστερα φέρονται ο κυβερνητικός συνασπισμός Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του Μίλο Τζουκάνοβιτς, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Μέτωπο με επικεφαλής τον πρώην διπλωμάτη, Μίοντραγκ Λέκιτς και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Σρτζαν Μίλιτς. Για πρώτη φορά στις εκλογές συμμετέχει το νέο κόμμα Θετικό Μαυροβούνιο, αρχηγός του οποίου είναι ο Ντάρκο Πάγιοβιτς.

Την είσοδο στη Βουλή του Μαυροβουνίου θα διεκδικήσουν επίσης δύο συνασπισμοί σερβικών κομμάτων: Η Σερβική Ομόνοια και η Σερβική Εθνική Συμμαχία και ο συνασπισμός «Μαζί», τον οποίο συγκροτούν το Κόμμα Συνταξιούχων και Αναπήρων και το Γιουγκοσλαβικό Κόμμα Μαυροβουνίου.

Οι αυριανές εκλογές είναι οι τρίτες από την «ανεξαρτητοποίηση» του Μαυροβουνίου από την τότε ένωση με τη Σερβία το 2006, και φυσικά και αυτή η χώρα προήλθε μετά το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ