Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΩΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Οικονομία και επεμβάσεις στην ατζέντα

ΚΙΝΣΑΣΑ._ Ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, η 14η σύνοδος κορυφής αρχηγών κρατών γαλλόφωνων αφρικανικών χωρών, στην οποία θα τεθούν ζητήματα που σχετίζονται με την καπιταλιστική οικονομία, τις επενδύσεις, το περιβάλλον, τα τρόφιμα, τα «ανθρώπινα δικαιώματα», τη «δημοκρατία», ενώ δεν αποκλείεται στο παρασκήνιο να συζητηθούν τα σχέδια επέμβασης του Παρισιού στο βόρειο Μάλι με πρόσχημα τη δράση των ισλαμιστών της οργάνωσης AQIM.

Πριν αναχωρήσει για την Κινσάσα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι η πρώτη του επίσκεψη στην υποσαχάρια Αφρική έχει στόχο να στείλει τάχα μήνυμα «εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και φιλίας» προς τους Αφρικανούς «γιατί χρειαζόμαστε μια δυναμική Αφρική»... Δεν παρέλειψε να επικρίνει την όπως είπε «απολύτως απαράδεκτη» κατάσταση που επικρατεί στη ΛΔ Κονγκό «όσον αφορά στα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την αναγνώριση της αντιπολίτευσης».

Το κλίμα στη σύνοδο που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, αναμένεται τεταμένο καθώς η κονγκολέζικη αντιπολίτευση έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε κινητοποιήσεις, με τους οποίους ο Γάλλος Πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να συναντηθεί προκαλώντας την αντίδραση του Κονγκολέζου Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα που δήλωσε πως η θέση του Ολάντ «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην Κινσάσα». Μάλιστα, ο Κονγκολέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη ΛΔ Κονγκό «μία από τις πιο προηγμένες χώρες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής έκφρασης της αντιπολίτευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ