Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΗΠΑ
«Αντιπυραυλική ασπίδα» σε ισπανικό έδαφος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπογράφτηκε την Τετάρτη από τους υπουργούς Αμυνας της Ισπανίας και των ΗΠΑ η συμφωνία για την εγκατάσταση μέρους της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ σε ισπανικό έδαφος, για την εξασφάλιση των γενικότερων γεωπολιτικών συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή.

Οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Ισπανίας, Λίον Πανέτα και Πίτερ Μορενές, αντίστοιχα, υπέγραψαν τη συγκεκριμένη συμφωνία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που προβλέπει πως θα εγκατασταθούν 4 αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το σύστημα ραντάρ «aegis» στη ναυτική βάση «Ρότα» στο Καντίς της Ισπανίας, όπου και αναμένεται να αφιχθούν περίπου 1.200 στρατιώτες μέσα στο 2013. Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε τα γνωστά περί ενίσχυσης της πυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη αλλά και της σχέσης της Ισπανίας με το ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας μάλιστα πως με την εγκατάσταση της «ασπίδας» σε ισπανικό έδαφος «θα επιτευχθεί η ασφάλεια (...) και θα προωθηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στον κόσμο»... Από τη μεριά του ο Π. Μορενές, αφού ισχυρίστηκε πως η ασπίδα θα προστατέψει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από πιθανές πυρηνικές επιθέσεις, πρόσθεσε πως με την εγκατάστασή της στο Καντίς θα «τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα» της περιοχής...

Η Ρωσία, για δικούς της λόγους, έχει αντιταχθεί στην ανάπτυξη και εγκατάσταση της «ασπίδας» υποστηρίζοντας πως θα αλλάξει τη γεωπολιτική ισορροπία και έχει προειδοποιήσει με αντίποινα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ