Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική στην κοινωνία και στην παιδεία, για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα, να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών «χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους φοιτητές που απήργησαν και όσους συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας, οι μαζικές συγκεντρώσεις, πρέπει να δώσουν νέα ώθηση στην πάλη για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται στους φοιτητές και τους σπουδαστές και τονίζει: «Οι θυσίες που ζητούν από το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία δεν έχουν τελειωμό! Αφού ήδη έχουν γονατίσει τις οικογένειές μας, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ έρχονται να προσθέσουν νέα βάρη 13,5 δισ. Φέρνουν κι άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέους φόρους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της αποζημίωσης για απόλυση, δουλειά 13 ώρες τη μέρα μέχρι τα 70, ξεπούλημα όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου πλούτου. Κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση.

Θέλουν να πληρώνουμε για τα πάντα, να είμαστε πελάτες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ επιχειρήσεις. Μαζί με όσα πληρώνουμε για αναλώσιμα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση και υλικά εργαστηρίων θέλουν να μας φορτώσουν το κόστος των συγγραμμάτων ακόμα και δίδακτρα. Οι εταιρείες αλωνίζουν εδώ και χρόνια μέσα στα ιδρύματα και τώρα βάζουν χέρι στη διοίκηση των σχολών με την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης. Αυτές θα καθορίζουν το περιεχόμενο και το κόστος σπουδών, ποιες σχολές θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν ανάλογα με τις "επιδόσεις" τους στα κριτήρια της αγοράς».

Οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης σημειώνεται: «Μπροστά στην ανακοίνωση των νέων μέτρων, μπροστά στην έναρξη των μαθημάτων στις σχολές που θα μας φέρει αντιμέτωπους με ένα "βουνό" από προβλήματα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές:

  • Να συσπειρωθούν στις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε κάθε σχολή.
  • Να οργανωθούν από την πρώτη μέρα σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο εκλέγοντας επιτροπές από αγωνιστές φοιτητές.
  • Με Συνελεύσεις παντού, σε κάθε έτος, εξάμηνο, σε κάθε σύλλογο να εκτιμήσουν την κατάσταση στις σχολές και να οργανώσουν την πάλη για κάθε πρόβλημα.
  • Να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα στηρίζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για νέα απεργία την ημέρα ψήφισης των μέτρων.

Ειδικά καλούμε τους πρωτοετείς συναδέλφους μας, που οι οικογένειές τους στέναξαν πληρώνοντας φροντιστήρια για να μπουν σε μια σχολή, που θα ζήσουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική στην Παιδεία, να μπουν αποφασιστικά και χωρίς καθυστέρηση στην πάλη. Είναι η νέα δύναμη κρούσης για το κίνημά μας, θα δώσει νέα πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών.

Διεκδικούμε:

  • Αμεση επαρκή χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που "κουρεύτηκαν".
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ! Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης στους φοιτητές από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως. Απαγόρευση διακοπής ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ - ΤΕΙ - έρευνα.
  • Κατάργηση του νόμου πλαισίου. Κανείς φοιτητής στα αντιδραστικά συμβούλια διοίκησης.
  • Μόνιμη - πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στους μισθούς των 429 ευρώ μέχρι τα 25.
  • Κανείς φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
  • Οχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες των σπουδαστών των ΤΕΙ.
  • Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ