Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Για τις συκοφαντικές επιθέσεις στα ΑΕΙ

«

Τη στιγμή όπου ο ελληνικός λαός εξωθείται στην εξαθλίωση, κυβέρνηση και μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαπολύουν συστηματικά δυσφημιστικές επιθέσεις ενάντια σε όλους τους δημόσιους φορείς κοινωνικών παροχών και στους εργαζόμενους σε αυτούς, με προφανή στόχο να δημιουργήσουν το κλίμα και το έδαφος για να περάσουν την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος Παιδείας - Υγείας - Περίθαλψης - Πρόνοιας, την ιδιωτικοποίησή του και την παράδοση δραστηριοτήτων του στο κεφάλαιο».

Τα παραπάνω τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» «με αφορμή τις επιθέσεις ενάντια σε ΑΕΙ και πρυτανικές αρχές». Καταγγέλλει τις «συκοφαντικές αυτές επιθέσεις, που δεν έχουν στόχο να στιγματίσουν τα κακώς κείμενα σε αυτά, ούτε καν τα αγγίζουν, αλλά να τα απαξιώσουν στα μάτια του κόσμου και να δικαιώσουν τις καταστροφικές για το χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλαγές που προωθεί η άρχουσα τάξη ώστε να παραδώσει τα ιδρύματα σε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επισημαίνει πως η επίθεση «ενάντια στα Δημόσια Ιδρύματα έχει ενταθεί, τόσο για να μην αντιδράσουν, να αποδεχτούν τα γενικότερα μέτρα που χτυπούν το Δημόσιο ΑΕΙ, όσο και για προχωρήσουν στην υλοποίηση του "βελτιωμένου" νόμου πλαίσιο, να προχωρήσουν στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης. Η πρόσφατη επίθεση κατά της Διοίκησης του ΑΠΘ έχει και τέτοια χαρακτηριστικά».

Υπογραμμίζει ότι «πέρα από την παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με μοχλό τους Ν. 4009/11 και 4076/12, τα ΑΕΙ σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα», τα οποία περιγράφει αναλυτικά (χρηματοδότηση, φοιτητική μέριμνα, μη εκλογή μελών ΔΕΠ, σχέδιο για καταργήσεις τμημάτων κ.ά.).

Η ΔΗΠΑΚ «καταδικάζει τις επιθέσεις, χωρίς να υπερασπίζεται την τωρινή κατάσταση στα ΑΕΙ που πολύ απέχει από τη σύγχρονη Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός μας.

Επιπλέον, τονίζουμε την ευθύνη πανεπιστημιακών αρχών που με πρόσχημα τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί, επιλέγουν τη διαχείριση της κατάστασης με λογικές που προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και των φορέων που εποπτεύουν. Οι λογικές αυτές απομακρύνουν τα ΑΕΙ από το ρόλο τους που είναι η ολόπλευρη μόρφωση του λαού και η αποκάλυψη της επιστημονικής αλήθειας με την έρευνα. Υλοποιούν την ουσία των επιλογών της κυβέρνησης. Οδηγούν τα ιδρύματα στη λειτουργία με τους κανόνες της αγοράς, των επενδύσεων των κερδών, των φοιτητών - πελατών, των κακοπληρωμένων ή απλήρωτων εργαζομένων.

Λύση δεν μπορεί να δοθεί με λογικές "αυτοδιαχείρισης" των πανεπιστημίων, αλλά με διεκδίκηση της πλήρους χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, της εξασφάλισης ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, το διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, με την άρνηση της υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου που διαλύει τα Πανεπιστήμια και τα μετατρέπει σε εξαρτήματα επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ