Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΙΣΑ
Να μην υποκατασταθεί η αγωνιστική αλληλεγγύη από προτάσεις διαχείρισης της φτώχειας

Καλεί σε κοινό αγώνα με όλο το λαό για δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Οι μισθωτοί γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί χαμηλού εισοδήματος, την ώρα που μένουν απλήρωτοι, δεν μπορούν να δεχτούν την υποκατάσταση της αγωνιστικής αλληλεγγύης, που διεκδικεί να αποσπαστούν από την κυβέρνηση λύσεις υπέρ των υγειονομικών και των ασθενών, με τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία, που διαχειρίζεται τη φτώχεια και απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη του να παρέχει σε όλους σύγχρονη, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών με αφορμή την εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στις 19.9.2012 στο Πολεμικό Μουσείο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο απολογισμός του ΙΣΑ για τον «πρώτο χρόνο της θητείας» και βραβεύτηκαν «εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής» για την «προσφορά τους προς τους ανασφάλιστους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ έχει ως εξής: «Οι μισθωτοί γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί χαμηλού εισοδήματος, την ώρα που μένουν απλήρωτοι, που αφαιρούνται δικαιώματά τους και βιώνουν τεράστια εργασιακή ανασφάλεια, δεν έχουμε ανάγκη από φιέστες τύπου φιλανθρωπικού γκαλά, που μάλιστα παρουσιάστηκαν ως "απολογισμός του ΙΣΑ". Δεν μπορεί να δεχτούν την υποκατάσταση της αγωνιστικής αλληλεγγύης, που διεκδικεί να αποσπαστούν από την κυβέρνηση λύσεις υπέρ των υγειονομικών και των ασθενών, με τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία, που διαχειρίζεται τη φτώχεια και απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη του να παρέχει σε όλους σύγχρονη, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Που προβάλλει και επιβραβεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους - χορηγούς, όταν για τη διάσωση της κερδοφορίας τους, κυβέρνηση και ΕΕ θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους χαμηλού εισοδήματος γιατρούς να γυρίσουν την πλάτη σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, που έχουν στόχο τη στήριξη της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία- πρόνοια.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της χώρας δεν έχουν ανάγκη από εκδηλώσεις φιλανθρωπίας, στο όνομα της "αλληλεγγύης". Κυρίως δε από όσους στηρίζουν και συμβάλλουν με τις θέσεις τους και την πρακτική τους στην επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Δηλαδή την ηγεσία του ΙΣΑ που υποστηρίζει και προωθεί τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες οικογένειες από τις υπηρεσίες και παροχές. Πρόκειται για αντιδραστική και ύπουλη θέση διότι στηρίζει ως αναγκαιότητα τις περικοπές των κρατικών δαπανών για την υγεία, υποστηρίζοντας ότι ο λαός πρέπει να ξεζουμίζεται με αναλογικό τρόπο. Είναι συμβολή της ηγεσίας του ΙΣΑ στο σχέδιο της συγκυβέρνησης, της ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, να πληρώσει τα βάρη της κρίσης ο λαός για να διασωθεί το κεφάλαιο.

Οι άνεργοι, ανασφάλιστοι Ελληνες και μετανάστες, έχουν ανάγκη από ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης διεκδικώντας τώρα μαζί με όλους τους εργαζόμενους να έχουν όλοι πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τις δημόσιες μονάδες υγείας. Οργάνωση της πάλης για ένα καθολικό υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Μπορούμε να το διεκδικήσουμε γιατί δε δεχόμαστε ως μονόδρομο την δραματική κατάσταση που φέρνουν οι περικοπές και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα στα δημόσια νοσοκομεία, ΚΥ, στον ΕΟΠΥΥ. Μονόδρομος είναι μόνο για όσους δέχονται να πληρώσει ο λαός την κρίση, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και της ανάπτυξης που θα την καθορίζουν τα μονοπώλια που σημαίνει να θυσιαστούν το σύνολο των δικαιωμάτων μας.

Αυτό που αποτελεί ύψιστης σημασίας ανάγκη για μας είναι η οργάνωση της πάλης με συλλογική ευθύνη και συμμετοχή των γιατρών. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συντονισμό με όλους τους υγειονομικούς, τους ασθενείς τους συνταξιούχους, όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

Ν΄ αντισταθούμε στα νέα μέτρα που έρχονται στο σύνολό τους. Με αγώνες που δεν θα επιτρέψουμε να "τοκιστούν" στο σκοπό για μία άλλη διαχείριση της εξαθλίωσής μας, για επιμήκυνση της βαρβαρότητας, για μια άλλη κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και της εξυπηρέτησης των μονοπωλίων.

Χρειαζόμαστε διαρκή αγώνα που να οδηγεί με τη μαζικότητα, και την αποφασιστικότητα σε πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Να βάζει στο επίκεντρο την πραγματική λύση: τη μονομερή διαγραφή του χρέους, τη ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων για να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Οργανώνουμε την πάλη. Απαντάμε με συμμετοχή στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Με οργάνωση γενικών συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και στις κινητοποιήσεις με τοΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ