Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ
Προϊόν αμερικανικών αξιώσεων

Σε δήλωσή του προς το «Ριζοσπάστη», ο πρώην υπουργός Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης σημείωσε:

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι, σαφέστατα, προϊόν αμερικανικών αξιώσεων. Γι' αυτό βρίσκεται σε εσφαλμένη κατεύθυνση. Ο σύγχρονος μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι αυτή καθεαυτή η τρομοκρατία, αλλά η χρησιμοποίησή της ως πρόσχημα για τη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και των θεσμών της δημοκρατίας, προς όφελος ξένων αξιώσεων, όπως των αμερικανικών, καθώς και μηχανισμών εξουσίας και των δικών τους σκοπιμοτήτων.

Η απόφαση για την κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου συνιστά συνεπώς βαρύτατο πολιτικό παράπτωμα που εκθέτει τη χώρα στον κίνδυνο της υποτέλειας με τη διαπλοκή των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές. Το οργανωμένο έγκλημα ασφαλώς υπάρχει. Πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά αυτό δε γίνεται με τη θεσμοθέτηση υπερεξουσιών στις αστυνομικές αρχές, αλλά αντίστροφα. Με τη ριζική πρακτική και ηθική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. Σε ποιους εμπιστεύεται το νομοσχέδιο αυτές τις υπερεξουσίες παρακολούθησης ακόμη και των πιο απόρρητων πτυχών της ζωής μας; Στους διαπλεκόμενους αστυνομικούς με τα βρωμερότερα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος; Στους δράστες απίστευτων βαρβαρισμών, ξυλοδαρμών; Στους ανεγκέφαλους που αφήνουν τους κρατούμενους να φεύγουν μέσα από τα χέρια τους;

Υπεύθυνη για την υπόθεση αυτή είναι η κορυφή της κυβέρνησης, που παίρνει, άλλωστε, τις αποφάσεις και για την εξωτερική πολιτική. Γιατί με το νομοσχέδιο αυτό είναι φανερό ότι ενέδωσε στις αξιώσεις των ΗΠΑ, που έχουν μεταβάλει τους θεσμούς της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων σε όργανα άσκησης κυνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό το είδαμε, άλλωστε, να γίνεται δραματικά ολοφάνερο πρόσφατα στο Κόσσοβο, με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί για να προστατέψουν τάχα τη δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ