Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΝΑΤΟικός χωρίς σύνορα

Ενα ακόμα «ταμπού» εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει, στο όνομα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης προφανώς, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Είναι αυτό της διατήρησης των σημερινών συνόρων. Μέσα από συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα διατυπώνονται απόψεις, οι οποίες για πρώτη φορά, τουλάχιστον από επίσημα χείλη, εκφράζονται, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους, ενώ μέσα από μια, εκ πρώτης όψεως, αφελή διατύπωση, περνάει στην ουσία την ιδεολογία και την πολιτική της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών αψηφώντας τα ελληνικά συμφέροντα.

Θεωρεί, λοιπόν, ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τους μεγαλοϊδεατισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων», διαμορφώνοντας σταδιακά ένα διαφορετικό πλαίσιο σχέσεων, το οποίο εξ αντικειμένου «θα μειώνει τη σημασία των συνόρων». Για να καταλήξει στο συμπέρασμα: «Αν μέσα από δημοκρατικό διάλογο και ειρηνικά μέσα, οι δύο πλευρές αποφασίσουν να πάρουν ένα "βελούδινο διαζύγιο", είτε Μαυροβούνιο λέγεται αυτό, είτε Κόσσοβο, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε».

Σα να μην έχει καταλάβει τίποτα, λοιπόν. Λες και οι «μεγαλοϊδεατισμοί» και οι «εθνικισμοί» είναι αυτοί που από μόνοι τους έχουν προκαλέσει την ανάφλεξη στα Βαλκάνια. Δεν υπάρχουν ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ούτε ζώνες επιρροής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τίποτα απ' όλα αυτά. Μάλιστα, όπως λέει, μπορεί να γίνει αλλαγή συνόρων μέσα από ένα «βελούδινο διαζύγιο», με «ειρηνικά μέσα». Φυσικά, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο πραγματικής ειρηνικής αλλαγής συνόρων, πολύ περισσότερο χωρίς ευρύτερες επιπτώσεις και ανακατατάξεις στην περιοχή.

Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Ούτε βέβαια σε αφέλεια μπορούν να αποδοθούν αυτές οι δηλώσεις. Αλλού στοχεύει. Αμεσα, στο να περάσει την αμερικανοΝΑΤΟική πολιτική, η οποία προωθεί αλλαγές συνόρων και ευρύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια αλλά και πέρα από αυτά. Στοχεύει ταυτόχρονα στο να περάσει την ιδεολογία της νέας τάξης, που αντιμετωπίζει με το δικό της τρόπο αυτό που έχει καθιερωθεί να λέγεται σύνορα. Θέλει μ' αυτόν τον τρόπο να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη γι' αυτού του είδους τις ανακατατάξεις, τις οποίες, όπως παραδέχεται, «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε».

Οταν λοιπόν είναι «αναπόφευκτη» - μετά από βομβαρδισμούς και επεμβάσεις - η αλλαγή συνόρων, δεν αποτελεί ταμπού... Αυτό μας θυμίζει και κάτι άλλο που έχει σχέση με τις απόψεις που πρεσβεύει ο υπουργός Εξωτερικών. Είχε πει πριν από καιρό, ότι δεν αποτελεί ταμπού για τον ίδιο και την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικά κέντρα και όργανα, όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η λογική της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της «παγκόσμιας κοινωνίας» των πολυεθνικών, του «παγκόσμιου χωριού», όπως κατ' ευφημισμό λένε. Αυτή την ιδεολογία προάγει και ο πολιτικός λόγος που εκφράζει ο Γ. Παπανδρέου. Παρά τον ισχυρισμό του ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τους μεγαλοϊδεατισμούς», στην ουσία πλασάρει τον μεγαλοϊδεατισμό της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης ή αλλιώς τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου.

Οι απόψεις αυτές του υπουργού Εξωτερικών και η λογική που εκφράζουν είναι, χωρίς άλλο, επικίνδυνες για την ειρήνη στην περιοχή και αποτελούν «νάρκη», που απειλή να τινάξει τα Βαλκάνια στον αέρα και της Ελλάδας περιλαμβανομένης. Το ζητούμενο δεν είναι ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή των συνόρων - αφού ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει αποδεχτεί το ενδεχόμενο τέτοιων αλλαγών - αλλά η διατήρηση των σημερινών συνόρων. Οι απόψεις αυτές του Γ. Παπανδρέου μπορεί και πρέπει να λειτουργήσουν και σαν ένα καμπανάκι κινδύνου που θα κινητοποιήσει τις λαϊκές δυνάμεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ