Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Μπερνς
  • Συγκέντρωση και πορεία χτες το πρωί στην Καβάλα
  • Σήμερα, στις 7.00 το απόγευμα, κινητοποίηση στην Κομοτηνή

Την προκλητική επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Ν. Μπερνς καταδίκασε χτες το πρωί, με συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησε, ο λαός της Καβάλας. Ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Κομοτηνή, με αφορμή την εκεί παρουσία του Αμερικανού ανθύπατου.

Οι συγκεντρωμένοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Ν. Καβάλας πορεύτηκαν από το Λιμάνι ως τη Νομαρχία, καταγγέλλοντας «τους άρχοντες της ΤΑ», που, όπως υπογράμμιζαν, προσκάλεσαν τον Μπερνς για να συναντηθούν, να συζητήσουν και ν' αποφασίσουν για την «ανάπτυξη» της περιοχής και τη διείσδυση αμερικανικών κεφαλαίων.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Επιτροπής Ν. Καβάλας που οι διαδηλωτές μοίραζαν στο λαό της πόλης, η επίσκεψη αυτή έχει σχέση με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ, για την οικονομική και γεωστρατηγική τους επέκταση και στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εναρμονιστούν με τα γνήσια φιλειρηνικά, πατριωτικά αισθήματα του καβαλιώτικου λαού. Να σημειωθεί ότι για την προστασία του Μπερνς επιστρατεύτηκαν πέρα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλοί άνδρες της FBI και της CIA, η προκλητική παρουσία των οποίων ήταν εμφανής χτες στην πόλη της Καβάλας.

Στην Κομοτηνή

Ανεπιθύμητο επισκέπτη χαρακτηρίζουν τον Αμερικανό πρέσβη οι φορείς της Κομοτηνής και καλούν το λαό του νομού σε μαζική συγκέντρωση σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Οπως τονίζεται σε κάλεσμα των φορέων, «θα διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη και την ακλόνητη θέλησή μας να αγωνιστούμε για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια, χωρίς ΝΑΤΟ και ξένες επεμβάσεις, για το σεβασμό των συνόρων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών της περιοχής».

«Σε μια περίοδο που εκφράζονται έντονες ανησυχίες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τα όσα ξανασυμβαίνουν στο μαρτυρικό Κόσσοβο, στη χώρα των Σκοπίων και στη Νότια Σερβία, γεγονότα που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς, τη χώρα και την περιοχή μας, εξελίξεις στις οποίες έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, αλλά και καθοδηγούν, κύρια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, αυτή την περίοδο διάλεξε ο πρέσβης των Αμερικανών στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, για να πραγματοποιήσει την εξ αναβολής επίσκεψή του στη Θράκη», τονίζουν οι φορείς της Κομοτηνής.

«Ο λαός της Θράκης και του Νομού Ροδόπης, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανησυχεί ιδιαίτερα από τα αποσταθεροποιητικά σχέδια στα Βαλκάνια, αφού στα σχέδια αυτά έχει ακουστεί και το όνομα της Θράκης. Εχει νωπές ακόμη τις μνήμες από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι ο Αμερικάνος πρέσβης έρχεται να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία του λαού της, αφού είναι φορέας και εκφραστής της πολιτικής των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, δηλαδή της αποσταθεροποίησης και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη Θράκη».

Οι φορείς που καλούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι οι: αντιδήμαρχος Δήμου Κομοτηνής Αναστάσιος Βαβατσικλής, Σύλλογος Φοιτητών Νομικής Σχολής, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης, Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης - Αγροτικός Σύλλογος Σαπών, Γιάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος Συλλόγου Σκεπαστιανών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΠΕΑΕΑ, Παράρτημα Κομοτηνής, Αγροτικός Σύλλογος Ν. Καλλίστης, Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, Σωματείο Καπνεργατών, Αγροτικός Σύλλογος Θρυλορίου, Σύλλογος Νεφροπαθών.

Ευχαριστημένος...

Ευχαριστημένος από τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε θέματα τρομοκρατίας, προσφύγων και καταπολέμησης ναρκωτικών, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, δίνοντας εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση. Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα, ο Ν. Μπερνς δήλωσε πως αυτό είναι θέμα που αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο και πρέπει να σχολιαστεί από Ελληνες και όχι ξένους πολιτικούς. Ενώ δίνοντας το στίγμα της επίσκεψής του, που στόχο έχει τις συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της περιοχής και την αναζήτηση δυνατοτήτων ενίσχυσης της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Ν. Μπερνς υποστήριξε πως εδώ και αρκετά χρόνια οι αμερικανικές επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον για τον καπνό και το μάρμαρο και αυτό αν συνεχιστεί θα είναι προς όφελος «και της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ως ισότιμα μέρη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ