Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δε βλέπω, δεν ακούω, δεν ξέρω», η κυρία Επίτροπος

Είδαμε στην τηλεόραση τη συνάντηση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου και του «οικολόγου» υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ηλ. Ευθυμιόπουλου με τη χαρίεσσα Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου σε αγαστή σύμπνοια εκθείασαν το ...περιβαλλοντικό έργο του Σχοινιά. Ας θυμηθούμε όμως μερικά πράγματα.

Στις αρχές του Οκτώβρη, είχε γίνει με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η συνάντηση της Επιτρόπου της ΕΕ για το περιβάλλον κ. Margot Wallstrom, στο Μουσείο Γουλανδρή, στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Κηφισιάς, με εκπροσώπους οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η συζήτηση ξεκίνησε με εισήγηση της Επιτρόπου, η οποία τόνισε ότι οι προσπάθειές της εστιάζονται στην «Υγεία και περιβάλλον», στην «έλλειψη του νερού», στη «ρύπανση των υδάτων», στα «απόβλητα» και στις «κλιματολογικές αλλαγές», προβλήματα τα οποία θεωρεί κρίσιμα και βασικά για το μέλλον.

Στη συνέχεια, και για δύο περίπου ώρες, τέθηκαν από τους εκπροσώπους των οργανώσεων πολλά θέματα, γενικότερου ή ειδικού ενδιαφέροντος και σημασίας, όπως το απειλούμενο συνταγματικό πραξικόπημα για το άρθρο 24 για την προστασία των δασών και των άρθρων για την αποδυνάμωση (ουσιαστικά κατάργηση) του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αντιπεριβαλλοντική χρήση από την ελληνική κυβέρνηση κονδυλίων της ΕΕ για το περιβάλλον, για τη διαφθορά στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, η οποία ανάμεσα στα άλλα καλύπτει και καταστροφές του περιβάλλοντος, φυσικού και αρχιτεκτονικού, για την κοροϊδία του εκάστοτε υπουργού Γεωργίας, αλλά και την εσκεμμένη βραδύτητα του ΣτΕ όπου εν αγαστή συμπαιγνία ο ένας εκδίδει παράνομη άδεια θήρας και το άλλο την ακυρώνει ...μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, για τα παράνομα κυκλοφορούντα φυτοφάρμακα, ορμόνες και αντιβιοτικά στην Ελλάδα, για την απειλούμενη καταστροφή του Σχοινιά, της Πάρνηθας, των Τουρκοβουνίων - Γαλατσίου και του Φαληρικού όρμου από τα έργα της Ολυμπιάδας και άλλα πολλά από όλη την Ελλάδα.

Η κ. Επίτροπος, γελαστά, ευπροσήγορα και χαριτωμένα απαντούσε πάντα στο ίδιο μοτίβο:

Για το άρθρο 24, «τι να κάνουμε, δεν μπορεί η ΕΕ να παρέμβει στην κάθε εθνική νομοθεσία. Αν αυτό αντιβαίνει και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δεν το ξέρουμε, θα το δούμε».

Για τη διαφθορά, «αυτή υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι η ΕΕ ο χωροφύλακας του κάθε κράτους».

Για τα Ολυμπιακά έργα «δεν έχουν δει τα σχέδια, επομένως δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη» (το αν οικοδομούμε κωπηλατοδρόμια, κερκίδες, αναψυκτήρια και βοηθητικά κτίρια αθλητικών αγώνων σε υδροβιότοπους, θέλεις σχέδια για να το δεις; Ασε που οι προσφεύγουσες οικολογικές οργανώσεις τους έχουν στείλει τα σχέδια του Φακέλου Διεκδίκησης και τα νεότερά τους. Τα ...χάσανε άραγε; Πάντως φαίνεται ότι τώρα τα είδανε για τα καλά!!).

Για την καταστροφή της πανίδας από το παράνομο κυνήγι, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να βάλει η ΕΕ ημερομηνίες απαγόρευσης κυνηγιού ενιαίες για όλα τα ζώα και πουλιά», αν δηλαδή βγαίνει ο κυνηγός για επιτρεπόμενες πέρδικες και χτυπήσει απαγορευμένο λαγό, ας τα βρούνε οι θηροφύλακες (πενήντα σε όλη την Ελλάδα!) - και σιγά τ' αυγά τώρα, όταν βγαίνουν οι επώνυμοι για κυνήγι και αποδεκατίζουν τα πάντα, ποιος θηροφύλακας τόλμησε να τους μηνύσει και για πού πήρε μετάθεση όποιος το τόλμησε;

Της είπαμε ότι λόγω της πριμοδότησης του ΙΧ και των οδικών έργων, έχουμε τριπλάσιο βενζόλιο από τα ανώτατα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι έχουμε υπεράνω ορίων οξείδια του Αζώτου, Οζον, Διοξείδιο και Μονοξείδιο του άνθρακα, ότι άλλο το περιβάλλον στην Κηφισιά και άλλο στις εργατικές συνοικίες. Δεν απάντησε.

Της είπαμε απλά, αν πραγματικά έχετε στην ΕΕ πολιτική στήριξης των μαζικών μέσων μεταφοράς και ιδίως του τραμ, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε όλες τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, τότε σταματήστε να δίνετε χρήματα για οδικά έργα, δε χρειαζόμαστε άλλα. Δεν απάντησε.

Της είπαν πολλοί εκπρόσωποι να την ξεναγήσουν οι οργανώσεις τους εκεί που πιστεύουν ότι πρέπει και όχι όπου την ξεναγεί το επίσημο κράτος, είπε ότι ήρθε για λίγες μέρες, άλλωστε έχει ξανάρθει στην Ελλάδα και πολύ της άρεσε.

Στο τέλος, είπε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες των Οργανώσεων στον κ. Υπουργό, και έπεσε το αναλογούν γέλιο στην αίθουσα!

Για όσους δεν είχαν αυταπάτες, δεν περιμέναμε από κανέναν αξιωματούχο της ΕΕ να μας σώσει από τα τρία κακά της μοίρας μας, αφού δεν μπορούμε να σωθούμε μόνοι μας, πολύ περισσότερο όταν ξέρουμε την πολιτική της ΕΕ, η οποία στα λόγια είναι φιλοπεριβαλλοντική, όταν όμως χρειαστεί να πάρει αποφάσεις εκεί ή δεν τις παίρνει, όπως για παράδειγμα στα μεταλλαγμένα, ή τις παίρνει τόσο κουτσουρεμένες, που τελικά καταντούν αντιπεριβαλλοντικές, όπως στις μειώσεις των εκπομπών καύσης υδρογονανθράκων ή αφού τις πάρει, πριν εφαρμοστούν, τις αναιρεί μέσω νεοτέρων αποφάσεων «βελτιωτικών» ή, τέλος, και αν πάρει κάποια σωστή απόφαση, τη συνδέει τόσο πολύ με τις εκσυγχρονιστικές κατευθύνσεις της, όπως της «ελεύθερης αγοράς» και της «ανταγωνιστικότητας», που τελικά καταντούν απλές παροχές στο ιδιωτικό κεφάλαιο και κέρδος χωρίς όφελος για το περιβάλλον, όπως π.χ. για τα τρένα, αποδέχτηκε η ΕΕ από το 1991 ότι το ΙΧ πριμοδοτείται σε βάρος του τρένου, και αποφάσισε την ...ελεύθερη ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ως προς την υποδομή τους, μ' άλλα λόγια το κράτος πληρώνει για την υποδομή και ο κάθε ιδιώτης κυκλοφορεί το δικό του τρένο, όπως τα φορτηγά στις εθνικές οδούς! Εξίσωση προς τα κάτω.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το χειρότερο, όπου η συνήθης πρακτική της ΕΕ είναι να κάνει έναν πολύ σωστό, μερικές φορές, πρόλογο σε κάθε υπό έκδοση Οδηγία της, αλλά το αποτέλεσμα να είναι το αντίθετο ακριβώς. Θυμίζω το παράδειγμα της Οδηγίας για τις αστικές ανισότητες, την παροχή ίσων ευκαιριών, την προστασία των μειονοτήτων και μεταναστών στα αστικά κέντρα και άλλα ηχηρά παρόμοια, που κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων προετοιμασίας εκτεταμένης καταστολής στα αστικά κέντρα. Να προσέξουμε λίγο σ' αυτό, δεδομένου ότι η τελευταία καραμέλα της ΕΕ είναι η «απάλειψη των κοινωνικών συγκρούσεων», όρος που για τους αστούς και γενικώς δημοκράτες είναι αποδεκτός, μια και περιμένουν να ζήσουν σε μια κοινωνία «γενικευμένης ειρήνης», όχι επειδή θα έχει απαλειφθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά ή διότι θα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα ή οι ανυπότακτοι θα έχουν φάει τόσα γκλομπς και τόσα δακρυγόνα στο κεφάλι, που θα έχουν συνετιστεί επιτέλους. Ετσι, ο μέσος αστός θα μπορεί να πηγαίνει στη δουλιά του χωρίς να εμποδίζεται από τις διαδηλώσεις, ούτε και να συγχρωτίζεται με ενοχλητικούς ξένους - οι τελευταίοι απλά θα εργάζονται σε γκέτο πόλεων ή υπαίθρου και δε θα τους βλέπουμε ποτέ, ορίστε η εφιαλτική, αλλά και προφητική Metropolis του Fritz Lang. Χαρακτηριστικά και οδυνηρά παραδείγματα, τα σχέδια από τη μια για το νέο τρομονόμο, και από την άλλη για τους οικονομικούς μετανάστες. Ως τώρα μόνο στη χιτλερική κατοχή προσπάθησαν να εφαρμόσουν τέτοιες διατάξεις (παράδοση στην Ασφάλεια από τους γιατρούς των νοσοκομείων των αλλοδαπών που μπαίνουν ακόμη και για επείγοντα περιστατικά, αν δεν έχουν άδεια παραμονής) διατάξεις που χάρη στην Αντίσταση και το ΕΑΜ δεν εφαρμόστηκαν, θα εφαρμοστούν τώρα; Ντροπή μας!!

Υποθέτω ότι ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι να πείστηκαν ότι τα του οίκου μας θα πρέπει να τα διαφεντεύουμε μόνοι μας και να μην περιμένουμε από τους εκάστοτε ξένους προστάτες, αυτό όμως απαιτεί άλλου είδους αγώνες πέρα από τα υπομνήματα και τις συζητήσεις «εκτόνωσης». Μαζικούς αγώνες στο πεζοδρόμιο και στον τόπο του εγκλήματος και μαζική στήριξη σε πανελλαδική κλίμακα από όλες τις οργανώσεις, αλλά ως το τέλος και χωρίς να αφήνουμε στο έλεος της καταστολής τους άμεσα ενδιαφερόμενους μετά την όποια μαζική κινητοποίηση.

Δε φτάνει μόνο η διαμαρτυρία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της «TVX Gold» στη Χαλκιδική. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι ο συνεχής αγώνας ενάντια στα «μαθητοδικεία», τα «αγροτοδικεία» και σε λίγο στα «περιβαλλοντοδικεία», τα «απεργιοδικεία», τα «τρομοκρατοδικεία» και ό,τι άλλο μας επιφυλάσσει ο εν αναπτύξει πλέον φασισμός των νέων ευρωπαϊκών «κεντρώων» κυβερνήσεων.


Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ