Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Σκοτάδι και φως

Μόλις που έκλεισε τα πενήντα και στις ρυτίδες που άρχισαν να αυλακώνουν ήδη το πρόσωπό του «ζωγραφίζονται» όλες οι ταλαιπωρίες που έχει υποστεί από το εκμεταλλευτικό σύστημα αυτής της κοινωνίας, όλα τα δεινοπαθήματά του από τους αντιλαϊκούς κυβερνήτες που είχε πάνω στη ράχη του και όλες οι απογοητεύσεις που έχουν σωρευτεί μέσα του για ό,τι ονειρεύτηκε και δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει.

Οταν, λοιπόν, κοιτάζει πότε πότε στον καθρέφτη αυτές τις αυλακιές στο πρόσωπό του, δύο έντονα συναισθήματα τον κυριεύουν: Οργή για όσους τον καταδίκασαν να δουλεύει σαν σκλάβος και χαΐρι και προκοπή να μη βλέπει και ένας έντονος προβληματισμός για το αν αγωνίστηκε όσο έπρεπε για ν' αλλάξει την κόλαση που έστησαν γι' αυτόν και όλους τους άλλους πληβείους οι αρχιτέκτονες του σκάρτου συστήματος. «Αφιέρωσα όλες τις δυνάμεις μου σ' αυτήν την πάλη ή όχι;» αναλογίζεται. Και σκέφτεται έτσι με αγωνία, παρότι πρωτοστάτησε σε απεργίες και διαδηλώσεις, παρότι δέχτηκε άπειρους ραβδισμούς από τους πραιτοριανούς των κυβερνήσεων, παρότι έφτασε δύο φορές κατηγορούμενος στο εδώλιο, διεκδικώντας ό,τι κλέβουν ασύστολα οι λίγοι από τους πολλούς.

Από τα εφηβικά του χρόνια αγωνιστής και όμως έχει αυτή την αμφιβολία. Αν έπραξε, λέει, στο ακέραιο το καθήκον του. Αν πάλεψε όσο μπορούσε για να πάει ο κόσμος μπροστά και όχι πίσω, όπως συμβαίνει τώρα. Αχ, άνθρωπε του μόχθου και γενναίε μαχητή, που ουδέποτε έλειψες από τους κοινωνικούς αγώνες. Να είσαι βέβαιος ότι υπερασπίστηκες με σθένος τις ιδέες σου, αγωνίστηκες σκληρά γι' αυτές, αλλά εσύ και οι συναγωνιστές σου ήσασταν λίγοι αριθμητικά και πώς να σταματήσετε μόνον εσείς τη λαίλαπα που έχει εξαπολύσει ο καπιταλισμός; Αν κι άλλοι από τις τάξεις των εργαζόμενων είχαν ενωθεί μαζί σας, αν είχε αναπτυχθεί ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο, αλλιώς εντελώς θα ήταν τα πράγματα. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως. Αυτό το μέτωπο χτίζεται σιγά σιγά τώρα και αναπτερώνει τις ελπίδες για διεύρυνση και ένταση της πάλης και για νικηφόρους αγώνες του λαού.

Εσύ, λοιπόν άνθρωπέ μου, να είσαι βέβαιος πως έπραξες πολλά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου. Και ετοιμάσου τώρα, που καταλαβαίνουν κι άλλοι ότι οι αγώνες είναι μονόδρομος, να δώσεις πάλι τις δυνάμεις σου - και την πείρα σου - στον παλλαϊκό ξεσηκωμό που θα γίνει κάποια στιγμή. Οι αποκρουστικές νίκες που έχει κερδίσει προς το παρόν ο καπιταλισμός δε θα συνεχιστούν. Η κατάσταση θα ανατραπεί στο μέλλον και οι αφέντες δε θα είναι οι τελικοί νικητές. Το σκοτάδι δεν μπορεί να νικήσει το φως, που το εκπροσωπείς εσύ και όλοι οι άλλοι οραματιστές και αγωνιστές όχι μόνον εδώ στη χώρα μας, αλλά και απανταχού της Γης. Το φωτεινό μέλλον του κόσμου είναι αυτήν την εποχή αλυσοδεμένο απ' τους ισχυρούς του πλανήτη, αλλά δε θα μείνει για πολύ έτσι. Αυτοί που το έχουν ως οδηγό της ζωής τους θα το ελευθερώσουν, με αγώνες, με θυσίες, με οτιδήποτε χρειαστεί. Οι λαϊκές τάξεις, άλλωστε, όποτε αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, έδειξαν και τη δύναμη τους και το υπέρτατο πνεύμα της θυσίας που τις διακρίνει. Αυτές άλλωστε είναι που έχουν την παράδοση των αγώνων, ενώ οι αφέντες έχουν μόνο την «παράδοση» του... λακίσματος μπροστά στη λαϊκή οργή. Το μόνο «ιδανικό» τους είναι το χρήμα, ο πλούτος και ο μόνος σκοπός της ζωής τους να αρπάξουν να φάνε και να κοπρίσουν τη Γη. Πώς να αντισταθούν, λοιπόν, αυτοί οι κενοί, αυτά τα σκιάχτρα, μπροστά στους οραματιστές και τους μαχητές που θα αντιπαραταχθούν απέναντί τους; Οταν, επομένως, πυκνώσουν οι γραμμές του λαϊκού κινήματος, είναι βέβαιο πως θα έρθει ανάποδα όλος ο κόσμος. «Αντε θύμα, άντε ψώνιο, άντε σύμβολο αιώνιο, σαν ξυπνήσεις μονομιάς, θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς...».


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2021-01-29 00:00:00.0)
Συνέδεσε όλη του τη ζωή με το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα(2017-01-10 00:00:00.0)
Η πίκρα του γελασμένου...(2010-01-12 00:00:00.0)
Μπορείς και χωρίς βεζίρηδες(2007-08-18 00:00:00.0)
Ξεκαθάρισε τι επιθυμείς, μέρα που είναι!(2006-10-15 00:00:00.0)
Μη τους γεμίζεις το όπλο που σε σκοτώνει!(2004-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ