Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικάζονται ιεράρχες για σκάνδαλο 2,7 δισ.

Πέντε ιεράρχες κάθονται από χτες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με βαριές κατηγορίες, που αφορούν υπεξαίρεση 2,7 δισ. δρχ. σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Κατηγορούμενοι είναι: Ο βοηθός επίσκοπος Κερνίτσης ΛεόντειοςΜαρκόπουλος για τρεις κακουργηματικές πράξεις, δηλ. απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Ο βοηθός επίσκοπος ΔαμασκηνόςΚαρπαθάκης, πρώην αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου για ψευδή βεβαίωση. Οι αρχιμανδρίτες ΑντώνιοςΑβραμιώτης, ΣεραφείμΡίβιος και ΒαρνάβαςΤύρης για άμεση συνέργεια στην απάτη και την υπεξαίρεση. Επίσης, ο ψυχίατρος ΚωνσταντίνοςΠασιαλής για άμεση συνέργεια στις ίδιες πράξεις και ο επιχειρηματίας Οδυσσέας Κοσμάτος, εκπρόσωπος της εταιρίας «ΟΔ. ΚΟΣΜΑΤΟΣ και ΣΙΑ ΕΕΚΤΙ» για απάτη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του δημοσίου.

Οι παραπάνω κατηγορίες αφορούν έγκριση (με την υπουργική απόφαση 37728/12-5-1995) ποσού 1,7 δισ. δρχ. για το έτος 1995 και 1 δισ. δρχ. για το 1996 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αναστήλωση μοναστηριών και εκκλησιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα χρήματα αυτά χορηγήθηκαν στην Επιτροπή Διαχείρισης και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Εργων (ΕΔΠΑΕ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας μέλη ήταν οι κατηγορούμενοι ανώτατοι κληρικοί. Ομως, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που τους παρέπεμψε σε δίκη, το κονδύλι των 2,7 δισ. δρχ. δε χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που είχε δοθεί, αλλά υπεξαιρέθηκε από τους ιεράρχες και τον επιχειρηματία Οδ. Κοσμάτο, ο οποίος είχε αναλάβει τα έργα της αναστύλωσης. Παράλληλα, ζημιώθηκε και η Εκκλησία με άλλα 570 εκατ. δρχ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν στα τέλη του 1996 και ύστερα από αντεγκλήσεις στη Σύνοδο των ιεραρχών, αποφασίστηκε να γίνει έρευνα στα οικονομικά της Εκκλησίας για την εικοσαετία 1976 - 1996. Την έρευνα διενήργησε πενταμελής επιτροπή από τους Νικ. Θέμελη, επίτιμο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος αργότερα αποχώρησε, Κωνστ. Τράκα, επίτιμο αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Αλεξανδουπόλεως Ανθιμο και Νικοπόλεως Μελέτιο.

Χτες, πρώτη μέρα της δίκης, εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο μητροπολίτης Μαντινείας - Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο ηγούμενος της Μονής Βαρσών Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους ιεράρχες και ιδιαίτερα τον Λεόντιο, τον οποίο παρουσίασαν ως «θύμα του Κοσμάτου». Για τον τελευταίο είπαν ότι είναι «αναξιόπιστο άτομο, που τους παραπλάνησε με την υπόσχεση ότι θα φέρει χρήματα από την ΕΟΚ». Δεν παρέλειψαν, επίσης, να επιρρίψουν ευθύνες για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο και στον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ