Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Σαντορίνης και Σαμοθράκης

Εικαστικές εκθέσεις, μουσική και μία παιδική αφηγηματική παράσταση περιλαμβάνουν οι οκτώ συνολικά εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα γίνει (1 - 23/8, 9 μ.μ.) στο Μέγαρο Γκύζη (αρχοντικό του 17ου αιώνα) στα Φηρά της Σαντορίνης. Με ελεύθερη είσοδο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να δουν μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο «Αναμνήσεις», στην οποία συμμετέχουν οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί: Οι ζωγράφοι Χρύσα Βέργη, Τάσος Δήμος, Πέτρος Καραβέβας, Ανδρέας Κοντέλλης, Χρήστος Παλλαντζάς και Ελενα Παπαδημητρίου και οι γλύπτες Αγγέλικα Κοροβέση και Αγγελος Παναγιωτίδης, σε επιμέλεια Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Πηγή έμπνευσης των έργων το φως, η θάλασσα, ο ήλιος, η φύση, το τοπίο, οι νεκρές φύσεις, αλλά και η γυναικεία παρουσία και η ερωτική διάθεση.

Η μουσική διαδρομή του Φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με το σύνολο «AXA». Τρεις πιανίστριες, σ' ένα πιάνο: Αnne Sali, Ξένια Κουρκουμέλη και Lina Pronina. Στις 7/8 θα εμφανιστούν η Ελλη Πασπαλά και ο Τάκης Φαραζής, σε ένα πρόγραμμα πιάνο - φωνή με τίτλο «Rainbows, Moonsand Bicycles», που αναβιώνει τον κόσμο του αγγλόφωνου ερωτικού (και όχι μόνο) τραγουδιού. Στις 10/8 σειρά έχει η παιδική αφηγηματική παράσταση «Αλήθεια είναι ή ονειρεύτηκα;» με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη. Στις 13/8 ο Νότης Μαυρουδής, γιορτάζοντας πέντε δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, θα «ταξιδέψει» «Στου χρόνου τις καταπακτές», με τραγούδια του από διαφορετικές εποχές. Συνοδοιπόροι του οι: Μόρφω Τσαϊρέλη (κιθάρα), Χρήστος Κωνσταντόπουλος (τραγούδι), Γιώργος Τοσικιάν (κιθάρα), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικες - πνευστά). Στις 17/8 ρεσιτάλ κλασικής μουσικής για βιολί και πιάνο από το «DUOEDAN» (δύο έξοχες δεξιοτέχνες σολίστ). Στις 20/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το «Takis Barberis Group», με τζαζ, funk, rock, ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική. Μέλη του γκρουπ είναι οι Τάκης Μπαρμπέρης, Μάνος Σαριδάκης, Γιώργος Γεωργιάδης, Μιχάλης Καπηλίδης. Στις 23/8 το Φεστιβάλ θα κλείσει με το τρίο του Χρήστου Ραφαηλίδη και το «Point Two» του Πέτρου Κλαμπάνη, με καλεσμένο τον δεξιοτέχνη κρουστών Bodek Janke.

  • Ο Δήμος Σαμοθράκης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις», το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σαμοθράκης και άλλους τοπικούς φορείς, διοργανώνει τα «Καβείρια 2012». Μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους οικισμούς του δήμου, με σκοπό επισκέπτες και κάτοικοι να «γευθούν» την πλούσια μουσική παράδοση του νησιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές βραδιές με έντεχνο, λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα, ελληνικούς χορούς και δρώμενα, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών για μεγάλους και παιδιά, κ.ά. Στις μουσικές βραδιές συμμετέχουν οι: Ελλη Πασπαλά, Τάκης Φαραζής, Παύλος Παυλίδης με τους «B- movies», οι «Sonic Path» και οι «Εμπειροτέχνες». Στα «Καβείρια» θα περιληφθεί και μια ιδιαίτερη ενότητα εκδηλώσεων με τίτλο «Ελευθέρια», που θα αφορούν στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Σαμοθράκης (19/10/1912).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ