Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέο λουτρό αίματος εντείνει τις πιέσεις

Αλληλοκατηγορίες για 200 άμαχους νεκρούς από αντικαθεστωτικούς και κυβέρνηση

Αποψη από τις χθεσινές συγκρούσεις στην πόλη Χάμα
Αποψη από τις χθεσινές συγκρούσεις στην πόλη Χάμα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στη Συρία μετά το νέο λουτρό αίματος, το οποίο επιβεβαιώνεται εκατέρωθεν, αλλά με εντελώς διαφορετική εξήγηση. Την πληροφορία κυκλοφόρησαν πρώτες πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι δεκάδες άνθρωποι -κατά μία εκδοχή περισσότεροι από 200- σκοτώθηκαν στο χωριό Τρέμσεχ λίγο έξω από τη Χάμα από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων με βαρέα όπλα και την, στη συνέχεια, «εκκαθαριστική εισβολή κυβερνητικών παραστρατιωτικών». Αντίθετη είναι η εκδοχή της κυβέρνησης της Συρίας. Οπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, στο χωριό εισέβαλαν «ένοπλοι τρομοκράτες», οι οποίοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως προς όλες τις κατευθύνσεις και συγκρούστηκαν και με τις λίγες στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άμαχοι και τρεις στρατιώτες.

Ασφαλή πρόσβαση στο χωριό ζήτησαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται στη χώρα αλλά δεν τους είχε δοθεί μέχρι χτες νωρίς το απόγευμα.

Καταδικάζοντας τη νέα σφαγή, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο κάλεσε, πάλι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει «δεσμευτική απόφαση» για το ζήτημα της Συρίας, δηλαδή απόφαση που να υπάγεται στο άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ και να προβλέπει την ανάληψη περαιτέρω οικονομικής, διπλωματικής αλλά και στρατιωτικής δράσης, για την περίπτωση που ο Ασαντ δε συμμορφωθεί. Ο βασικός κορμός του Εθνικού Συριακού Συμβουλίο, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, εξαπολύοντας επίθεση κατά του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, της Ρωσίας και του Ιράν, τους οποίους χαρακτήρισαν «συνενόχους στο έγκλημα». Επίσης, επιτέθηκαν και σε άλλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, όπως είναι η Εθνική Συριακή Επιτροπή για την Δημοκρατική Αλλαγή -αποτελείται από σειρά κοσμικών και λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων- επειδή δεν εντάσσεται στο Συμβούλιο -έχει διαφωνήσει με τη θρησκευτική χροιά, τις πολιτικές θέσεις και ως ένα βαθμό με τον ένοπλο αγώνα- και συνομιλεί και με τη Ρωσία (στις αρχές της βδομάδας έγινε συνάντηση στη Μόσχα).

Στην Μόσχα Ανάν και Ερντογάν

Η Μόσχα, από την άλλη, κάλεσε τον Ανάν να εργαστεί περισσότερο με την αντιπολίτευση, να την πείσει επίσης να συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδίου του και να μη θέτει μόνο όρους. Ο ίδιος ο Ανάν αρκέστηκε, χθες, να εκφράσει «αποτροπιασμό» για τη νέα σφαγή και να καταδικάσει τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Ο Ανάν, τη Δευτέρα πιθανώς, θα μεταβεί για συνομιλίες στη Μόσχα.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, αναμένεται την Τετάρτη και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ οι τουρκικές αρχές, ήδη, αλλάζουν το «σενάριο» της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους, πριν από λίγες ημέρες. Οπως διαρρέεται, στα συντρίμμια που ανασύρθηκαν δε βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικού, κάτι που σημαίνει ότι το αεροσκάφος δεν επλήγη από πύραυλο, δηλαδή δεν πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο, αλλά μάλλον από αντιαεροπορικά πυρά -όπως υποστήριζε εξαρχής η Δαμασκός- κάτι που σημαίνει ότι πετούσε εντός του συριακού εναέριου χώρου και σε χαμηλό ύψος.

Ολες αυτές οι επαφές προγραμματίζονται ενώ θα συνεχιστεί η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους παρατηρητές και επί του σχεδίου απόφασης που κατέθεσαν δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο οποίο δίνεται 10ήμερο περιθώριο στον Ασαντ να «συμμορφωθεί με το σχέδιο Ανάν πλήρως» απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με «σκληρά μέτρα» υπό το άρθρο 7. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα ψηφίσει αυτήν την πρόταση λόγω και μόνο του άρθρου 7. Η Κίνα, από την άλλη, δήλωσε ότι χρειάζεται συναίνεση αλλά θα εξετάσει σοβαρά τη συγκεκριμένη πρόταση μετά τις ειδήσεις για νέα σφαγή.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις ότι το καθεστώς Ασαντ μετακινεί σημαντικές ποσότητες από τα χημικά του όπλα - η Συρία θεωρείται από τους ιμπεριαλιστές ως η χώρα με το μεγαλύτερο χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Δεν είναι σαφές αν οι μετακινήσεις σχετίζονται με σχέδια χρήσης τους ή με προσπάθεια να αποθηκευτούν σε ασφαλέστερα μέρη. Πάντως, η ανακίνηση του θέματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα, όπως έδειξε και το παράδειγμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ. Αλλωστε, η υπεσυγκέντρωση πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ (η χώρα μας γίνεται ορμητήριο τους), της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δείχνει ότι υπάρχει έντονη αντιπαράθεση που είναι πιθανό να εξελιχθεί σε πολεμική σύγκρουση, φυσικά όχι για ...τη «δημοκρατία στην Συρία» αλλά για τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής, τους φυσικούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στοχευμένη» επίθεση των ΗΠΑ σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις(2018-02-09 00:00:00.0)
Γαλλικές πιέσεις για κλιμάκωση της επέμβασης(2013-08-23 00:00:00.0)
Νέο λουτρό αίματος εντείνει τις πιέσεις(2012-07-14 00:00:00.0)
Οξυνση, ανοιχτές αντιπαραθέσεις και πολεμικό κλίμα(2012-07-08 00:00:00.0)
Μπαράζ διπλωματικών επαφών και παρασκηνιακών «παζαριών»(2012-06-09 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος ανεβάζει το θερμόμετρο(2012-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ