Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και λαϊκών οργανώσεων

ΛΙΜΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες και φοιτητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα Λίμα και ακόμη δέκα πόλεις του Περού, στο πλαίσιο της «Ημέρας αγώνα» που κήρυξε χτες η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP) σε αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι λαϊκές οργανώσεις της Καχαμάρκα.

Αγώνα ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ορυχείου χρυσού «Conga» από τον αμερικανικό μεταλλευτικό όμιλο και τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στο δίκτυο ύδρευσης η κατασκευή του ορυχείου, καθώς θα προχωρήσει στην αποστράγγιση τεσσάρων ποταμών. Καταγγέλλουν επίσης ότι είναι μία λεόντειος συμφωνία υπέρ της «Conga», που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Αλαν Γκαρσία και την οποία απρόσκοπτα συνεχίζει ο Ουμάλα, η οποία θα σημάνει και την καταλήστευση του πλούτου της περιοχής.

«Η Ημέρα αγώνα» κηρύχτηκε κατά τη δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων από το συντονιστικό των λαϊκών οργανώσεων της Καχαμάρκα, το Μέτωπο Αντίστασης - Frente de Defensa -, και παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχτεί από την προηγούμενη εβδομάδα, η βόρεια αυτή περιοχή του Περού, από τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 21 και συνιστά κλιμάκωση της καταστολής όπως τόνισε και ο επικεφαλής της CGTP, Μάριο Ουαμάν. «Ζητούμε την παραίτηση του πρωθυπουργού Οσκαρ Βαλντές για τις διαταγές καταστολής του λαϊκού κινήματος προκειμένου να συνεχίσει η εφαρμογή των μέτρων και της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου» τόνισε ο Ουαμάν σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ».

Πρόκειται για την απάντηση των λαϊκών οργανώσεων, όχι μόνο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενάντια στις μεταλλευτικές και τις ξένες πολυεθνικές - εν αναμονή και των αντιδράσεων στην επαρχία Εσπινάρ, καθώς έληξε και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις κινητοποιήσεις στα τέλη Μάη που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δύο διαδηλωτές - αλλά και τη γενίκευση της σύγκρουσης της κυβέρνησης με την εργατική τάξη του Περού, η οποία στήριξε και τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα ώστε να αναδειχθεί στην προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ