Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Λουτρό αίματος ανεβάζει το θερμόμετρο
  • Στη Δαμασκό ο Ανάν
  • Κύμα απελάσεων Σύρων διπλωματών

Θύματα της σφαγής, που αξιοποιείται για τα γενικότερα σχέδια αποσταθεροποίησης της περιοχής
Θύματα της σφαγής, που αξιοποιείται για τα γενικότερα σχέδια αποσταθεροποίησης της περιοχής
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις εξελίξεις στη Συρία με αφορμή το λουτρό αίματος στο χωριό Ταλντού, έξω από την πόλη Χούλα, όπου δολοφονήθηκαν 108 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 49 παιδιά και 38 γυναίκες. Επιτόπου, έφτασε αργά τη Δευτέρα, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ ενώ στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, είχε σειρά συναντήσεων με τη συριακή ηγεσία, στις οποίες τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν άμεσα αποφασιστικά βήματα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου».

Ο Σύρος Πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της σφαγής σε «τρομοκρατικές ομάδες» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο αν δεν αντιμετωπιστεί η δράση των τρομοκρατών». Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συριακός στρατός δεν είχε άρματα μάχης, ούτε δυνάμεις εντός της πόλης, και υποστήριξαν ότι πολλά θύματα δολοφονήθηκαν με μαχαίρι, τρόπος χαρακτηριστικός των ισλαμιστών. Από την άλλη, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Ρούπερ Κόλβιλ που έφτασε στη Χούλα, ανακοίνωσε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων εκτελέστηκε.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδά, Αυστραλία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Ελβετία προχώρησαν σε απέλαση των εκεί Σύρων διπλωματικών εκπροσώπων αποδίδοντας την ευθύνη της σφαγής στη συριακή κυβέρνηση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καταδίκασε τη σφαγή, ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα, και συμπλήρωσε με νόημα ότι «ορισμένες χώρες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη σφαγή στη Χούλα για να επαναδιατυπώσουν αιτήματα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία». Ο Λαβρόφ δήλωσε πολύ ανήσυχος για τις «κλιμακούμενες προσπάθειες υπόσκαψης του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Ανάν και τις συνέπειες που η κρίση στη Συρία έχει και θα έχει στην ευρύτερη περιοχή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επέκταση της έντασης στο Λίβανο. Ο ίδιος ο Ανάν χαρακτήρισε «αποτρόπαιη» τη σφαγή στη Χούλα και εκτίμησε ότι η Συρία «βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο».

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στο εξωτερικό,ισχυρίζονταν ότι η σφαγή της Χούλα έγινε από παραστρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος και αρκετοί από αυτούς άδραξαν την ευκαιρία για να επαναθέσουν αίτημα ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης, υποστήριξαν ότι έγιναν νέες συγκρούσεις με το στρατό κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου σκοτώθηκαν 20 στρατιώτες, έξι άμαχοι και έξι ένοπλοι, χωρίς να μπορεί η είδηση να επιβεβαιωθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ