Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέος φονικός σεισμός

ΡΩΜΗ.--

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χτες το πρωί τη βόρεια Ιταλία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε κτίρια και βιομηχανίες. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, 7 αγνοούνται και 8.000 είναι άστεγοι. Πρόκειται για ένα δεύτερο σεισμό μέσα σε 9 ημέρες που πλήττει την περιοχή Μόντενα στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια και έγινε αισθητός σε όλη της βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» έχουν σημειωθεί πάνω από 70 μετασεισμοί, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 800 από το σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 20ης Μάη όπου σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.

Σωστικά συνεργεία και πυροσβέστες επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν εργάτες που φέρονται να έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια σε βιομηχανία έξω από το χωριό Μεντόλα. Παράλληλα, στη βιομηχανία «Meta» που παράγει μηχανήματα υψηλής ακρίβειας, στον Σαν Φελίτσε, κατέρρευσε μέρος της εγκατάστασης και έχασαν τη ζωή τους τρεις εργάτες, οι δύο από αυτούς από τη Β. Αφρική, που δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη δουλειά φοβούμενοι νέους σεισμούς, αλλά εξαναγκάστηκαν μετά από πιέσεις του εργοδότη.

Η μη τήρηση των αντισεισμικών κανόνων, αλλά και των ελέγχων, επανήρθαν στην επιφάνεια, ενώ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης γίνεται αναφορά για το αν πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά το σεισμό της 20ής Μάη.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υποσχέθηκε πως οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ό,τι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης «σε σύντομο χρονικό διάστημα για να εγγυηθεί την επαναλειτουργία της καθημερινότητας σε αυτή την περιοχή που είναι τόσο ιδιαίτερη, σημαντική και παραγωγική για την Ιταλία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org