ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Εληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης, η «προεκλογική εκστρατεία» στη Λιβύη, όπου χτες δεν επιτρεπόταν να γίνει καμία πολιτική εκδήλωση, και σήμερα καλούνται περισσότεροι από 2.865.937 ψηφοφόροι στις κάλπες. Η εκστρατεία, που ουσιαστικά δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μερικές συγκεντρώσεις και ομιλίες κυρίως σε μεγάλες πόλεις υπό αυστηρά ελεγχόμενο κοινό, έκλεισε με τον τρόπο που την χαρακτήρισε: με εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στην πόλη Αζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, κατά την οποία καταστράφηκαν κάλπες και εκλογικό υλικό.
Μόλις πριν από μία βδομάδα, είχε γίνει ανάλογη επίθεση στα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στη γειτονική Βεγγάζη. Οι διαμαρτυρόμενοι στα ανατολικά, εκπρόσωποι των ενόπλων ομάδων που λυμαίνονται την περιοχή ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη αριθμητική εκπροσώπηση για την εκλογική τους περιφέρεια καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «αυτοί ήταν η μαγιά της ανατροπής Καντάφι και αυτό δεν αναγνωρίζεται στον εκλογικό νόμο».
Ανάλογα ή παρόμοια ζητήματα θέτει η κάθε ένοπλη ομάδα που έχει θέσει διά της βίας υπό τον έλεγχό της κάποιο κομμάτι της λιβυκής γης. Αυτό το ένοπλο χάος, καθώς η κεντρική λιβυκή ηγεσία της Τρίπολης δεν ελέγχει επί της ουσίας όλη τη χώρα, είναι η πιο εμφανής συνέπεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Στο δε πολιτικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε φωνή θα μπορούσε να θέσει, έστω, ερωτηματικά για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια έχει εξοβελιστεί και ουσιαστικά «διαγωνίζονται» εκπρόσωποι μερίδων της αστικής τάξης είτε ως λεγόμενα κοσμικά ή κόμματα με θρησκευτικό επικάλυμμα.
Οι Λίβυοι καλούνται να εκλέξουν 200 μέλη μιας Εθνικής Συνέλευσης, η οποία θα διορίσει πρωθυπουργό και Υπουργικό Συμβούλιο για να αντιμετωπίσει τα «τρέχοντα ζητήματα» και θα επιβλέψει τη διαδικασία εκπόνησης νέου Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Μετά, και με βάση τον εκλογικό νόμο που θα προκύψει από το Σύνταγμα, θα διεξαχθούν γενικές εκλογές.
Στις εκλογές απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε πρόσωπα που είχαν την οποιαδήποτε σύνδεση με το καθεστώς Καντάφι και ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Από την «πίσω πόρτα» βέβαια, επιτράπηκε να συμμετάσχουν στις εκλογές τα τοπικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Ως κύριοι διεκδικητές της νίκης παρουσιάζονται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης, που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και η Συμμαχία Εθνικών Δυνάμεων, όπου ηγείται χωρίς να είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός επί Μεταβατικού Συμβουλίου (αμερικανοθρεμμένος) Μαχμούντ Τζιμπρίλ, αποτελείται από κοσμικά αστικά κόμματα και αναμένεται να στηριχθεί ως ένα βαθμό και από πρώην υποστηρικτές του Καντάφι καθώς παρουσιάζεται ως το σημαντικότερο ανάχωμα απέναντι στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και στις ισλαμιστικές δυνάμεις γενικώς.