Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ»
Οξυνση των ενδο-ιμπεριαλιστικών τριβών

Από τη νέα χτεσινή συνάντηση των λεγόμενων «Φίλων του λαού Συρίας» στο Παρίσι
Από τη νέα χτεσινή συνάντηση των λεγόμενων «Φίλων του λαού Συρίας» στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ούτε μία εβδομάδα δεν κράτησε ο «συμβιβασμός» με επίκεντρο τη συμφωνία της Γενεύης επί των συμπληρωματικών προτάσεων Ανάν για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία και έναρξη πολιτικής μετάβασης, και οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις επανήλθαν δριμύτερες στην επιφάνεια, με απειλές και εντονότατες πιέσεις. Ενορχηστρωμένη επίθεση κατά «όσων αποτρέπουν την άσκηση πιέσεων» προς το καθεστώς Ασαντ εξαπέλυσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία κατά τη σύνοδο της ομάδας των «Φίλων του λαού της Συρίας», που φιλοξενεί πρόθυμα για τρίτη φορά ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Παρίσι ανοιχτά τέθηκε το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο άνοιγμά του μίλησε για «αναπόφευκτη πτώση του καθεστώτος Ασαντ», ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να φύγει» και απευθυνόμενος «σε όσους δε συμμετέχουν στη σύνοδο» - δηλαδή κυρίως σε Ρωσία και Κίνα - σημείωσε ότι θα πρέπει πλέον να παραδεχτούν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία «αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» και η συνεχιζόμενη παροχή στήριξης προς το καθεστώς της Δαμασκού «δεν συνεισφέρει σε κανενός είδους αποκλιμάκωση».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε και πρότεινε το ίδιο και προς τους συμμετέχοντες, ως προς τα εξής σημεία: «Την απόρριψη της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Συρία», την εύρεση τρόπων για «πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας», την ενίσχυση της αντιπολίτευσης με «μέσα επικοινωνίας» και τη σταθερή στήριξή της.

Τη σκυτάλη της κλιμάκωσης των ενδο-ιμπεριαλιστικών εντάσεων παρέλαβε, στη συνέχεια, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών η οποία σαφώς έθεσε το θέμα της «τιμωρίας» όσων επανειλημμένως εμποδίζουν τη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά του καθεστώτος Ασαντ. Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε ότι «Ρωσία και Κίνα νιώθουν ότι δεν πληρώνουν κανένα τίμημα επιμένοντας στη στάση τους» και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τρόπους με τους οποίος θα ασκηθεί πίεση σε Μόσχα και Πεκίνο για τη «στήριξη που παρέχουν στον Ασαντ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, υιοθέτησε τις διατυπωθείσες θέσεις αλλά απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής.

Την ελληνική κυβέρνηση, που εναρμονίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, εκπροσωπεί ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Α. Ζέπος.

Στρατιωτική επέμβαση και παράκαμψη του ΟΗΕ ζητά το Κατάρ

Ενθαρρυμένοι από την αναζωπύρωση της ενδο-ιμπεριαλιστικής έντασης, οι εκπρόσωποι εκείνων των αραβικών χωρών που ανοιχτά στηρίζουν και τώρα την αντιπολίτευση, προχώρησαν αρκετά βήματα παραπέρα. Ενδεικτικότερη ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, ο οποίος έθεσε ξεκάθαρα θέμα «παράκαμψης» του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ακόμη και ν' αναληφθεί στρατιωτική δράση, όπως και στο Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, που στήθηκε κυρίως από δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» με την άμεση παρέμβαση της Τουρκίας, ο Αμπντουλμπασέτ Σεϊντά, επανέφερε το αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ -που προβλέπει ακόμη και ανάληψη στρατιωτικής δράσης προκειμένου να εφαρμοστούν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας- και ζήτησε να δημιουργηθούν «ζώνες ασφαλείας» για τη δράση της αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας βέβαια το αίτημα με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, απροκάλυπτα, ο Σεϊντά ευχαρίστησε για τη βοήθεια «κάθε είδους» που προσφέρουν μέχρι στιγμής τη Σ. Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Σύμφωνα, με αμερικανικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στους «Φίλους της Συρίας» θα επιδιώξουν να μεταφέρουν τις αποφάσεις της συνόδου αυτής -δηλαδή το σχέδιο πολιτικής μετάβασης που εκπόνησε ο Ανάν με την προσθήκη της απομάκρυνσης Ασαντ, τη λήψη νέων σκληρών κυρώσεων αλλά και την παροχή «μαζικής βοήθειας στην αντιπολίτευση»- με κάποια μορφή ως σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πάντως οι Ρωσία και Κίνα είναι το πιο πιθανό ότι δεν θα το στηρίξουν.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει την αποσκίρτηση Τλας

Πέραν της Συνόδου των «Φίλων της Συρίας», η κύρια είδηση για το θέμα χτες ήταν η επιβεβαίωση από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από άλλες διπλωματικές πηγές, της αποσκίρτησης του υποστράτηγου Μανάφ Τλας, διοικητή ταξιαρχίας της Προεδρικής Φρουράς, προσωπικού φίλου του Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ο Τλας φέρεται να κατευθύνεται, πλέον, προς το Παρίσι, όπου βρίσκονται μέλη της οικογένειάς του. Την αποσκίρτησή του «χαιρέτισαν» ως «σημαντικό βήμα» και ως «δείγμα ότι κλυδωνίζεται το καθεστώς Ασαντ», Δυτικοί διπλωμάτες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Εντούτοις, προς στιγμήν, φαντάζει απίθανο ο Τλας να συμπράξει με την αντιπολίτευση ή να κάνει την οποιαδήποτε ανοιχτή δήλωση στήριξης προς αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ