Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA - KINA
Υπογραφή σειράς συμφωνιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, αλλά και με το βλέμμα των Κινέζων αξιωματούχων στραμμένο σε όλη Λατινική Αμερική, Κούβα και Κίνα υπέγραψαν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό τομέα στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης στην Κίνα του Προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. «Η Κούβα και η Κίνα βρίσκονται σε κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής τους», τόνισε ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο κατά τη συνάντησή του με το Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα αφότου ανέλαβε καθήκοντα το 2008.

Εμφαση στις διμερείς επαφές δίνεται στην αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, η τεχνολογία κ.ά. Τέλος, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συντονιστούν και σε καίρια διεθνή ζητήματα, όπως την κλιματική αλλαγή, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη ενώ έπλεξε το εγκώμιο των σοσιαλιστικών επιτευγμάτων της Κούβας και κατέληξε ότι η Κίνα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κούβας, στηρίζοντας πάντα την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

Ο Πρόεδρος της Κούβας, από την πλευρά του, τόνισε ότι θεωρεί σημαντική την εμπειρία από την ανάπτυξη της Κίνας και ότι για την Κούβα παραμένει στόχος η σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η διερεύνηση της αναπτυξιακής της πορείας θα πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών της χώρας ώστε να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Κατόπιν, οι δύο ηγέτες από κοινού με τις πολυάριθμες αντιπροσωπείες παρέστησαν στην τελετή όπου ο Κουβανός αντιπρόεδρος Κάρλος Καμπρίσας και ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ υπέγραψαν ένα πακέτο οκτώ συμφωνιών συνεργασίας κατά κύριο λόγο στη γεωργία και την οικονομική - τεχνική συνεργασία. Συμφωνίες που περιλαμβάνουν «δωρεά» της Κίνας καθώς και την εκχώρηση δανείου χωρίς επιτόκιο, την πώληση προϊόντων τεχνολογίας και υποδομής για την ψηφιακή τηλεόραση, το διαδίκτυο, καθώς και την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ιατρικών υποδομών.

Οι συμφωνίες αποτελούν συνέχεια συμφωνιών που είχε υπογράψει στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ο Κινέζος αντιπρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην κουβανική πρωτεύουσα. Δέκα συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, της Υγείας, και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Κίνα είναι από το 2011 ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα, με ανταλλαγές που ξεπέρασαν το 2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Επόμενος σταθμός της ασιατικής περιοδείας του Ραούλ Κάστρο είναι το Βιετνάμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ