Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι εποικισμοί «στραγγαλίζουν» την παλαιστινιακή οικονομία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις καταστροφικές συνέπειες των εποικισμών για ένα από τα πλέον εύφορα τμήματα των παλαιστινιακών εδαφών, την περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη - γύρω από την Ιεριχώ - στη Δυτική Οχθη αναδεικνύει με έκθεση που δημοσιοποίησε, χτες, η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι παλαιστινιακής γης, οι 28 εποικισμοί που έχουν ανεγερθεί ελέγχουν άμεσα ή διά μέσου των «ζωνών ασφαλείας» που έχουν δημιουργηθεί το 86% της γης - που τυγχάνει να είναι πολύ εύφορη - ενώ για τους Παλαιστινίους μένει μόνο το 6%.

Επίσης, οι εποικισμοί έχουν με διάφορους τρόπους δεσμεύσει το σύνολο σχεδόν των υδάτινων πόρων, με αποτέλεσμα συχνά ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μην έχει τρεχούμενο νερό αν και το νερό είναι άφθονο στην περιοχή. Στην Κοιλάδα του Ιορδάνη κατοικούν 9.500 από το περίπου μισό εκατομμύριο εποίκους της Δυτικής Οχθης και 66.000 Παλαιστίνιοι εκ των περίπου 2,5 εκατομμυρίων της Δυτικής Οχθης. Για την Oxfam αυτό που γίνεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη είναι ενδεικτικό της συνολικής κατάστασης που επικρατεί στη Δυτική Οχθη και αποδεικνύει ότι όσο υπάρχουν εποικισμοί, τόσο θα συνθλίβεται κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των παλαιστινιακών εδαφών, κάτι μάλλον αναμενόμενο εφόσον πρόκειται για συνέχιση της ισραηλινής κατοχής.

Τα συμπεράσματα της Oxfam ήρθε να επιβεβαιώσει έτερη έκθεση της ισραηλινής φιλειρηνικής οργάνωσης B' Tselem, για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που ο ισραηλινός στρατός κατοχής, με πρόσχημα τους εποικισμούς, επιβάλει στους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης. Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι έχει δημιουργηθεί ένα τόσο σύνθετο πλέγμα απαγορεύσεων και ειδικών αδειών για μετακινήσεις ακόμη και από πόλη σε προάστιο στη Δ. Οχθη, που είναι σχεδόν απαγορευτικό σε μη μόνιμο κάτοικο να προσεγγίσει την περιοχή, ενώ σταδιακά μειώνεται η δυνατότητα μετακινήσεων και των ίδιων των κατοίκων, με σοβαρές συνέπειες, εκτός των άλλων, και στην οικονομία της περιοχής.

Και οι δύο οργανώσεις ζητούν να επιβληθεί στην ισραηλινή πλευρά ο τερματισμός του εποικισμού και των καταστροφικών αυτών πρακτικών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ