Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2012
Την κατακόρυφη μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα αποκαλύπτουν τα επεξεργασμένα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο οποίος καλύπτει τις πολυεθνικές του φαρμάκου που δρουν στην Ελλάδα. Την περίοδο 2009-2012 οι περικοπές της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα - δηλαδή στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία - ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ). Από 6,9 δισ. ευρώ το 2009 υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2012 θα πέσει σε 4,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια μείωση 40%. Μάλιστα, ο επιμερισμός των περικοπών είναι ο εξής: Τα ασφαλιστικά ταμεία μείωσαν τη δαπάνη τους σε 3 δισ. ευρώ το 2012 από 5,6 δισ. ευρώ το 2009, 4,3 δισ. το 2010 και 3,8 δισ. ευρώ το 2011. Τα νοσοκομεία μείωσαν τη δαπάνη σε 1,2 δισ. ευρώ το 2012, από 1,3 δισ το 2009, 1,1 δισ. το 2010, και 0,8 δισ. το 2011.
Η αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011 στα νοσοκομεία αποδίδεται στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (όπως για ασθενείς με καρκίνο) που διανέμονται πλέον μέσω των νοσοκομείων και των φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αυτές οι μειώσεις είναι πλήρως υποταγμένες στις δεσμεύσεις του τελευταίου μνημονίου που έχει προσδιορίσει ως ανώτερη δαπάνη μέσω των ασφαλιστικών ταμείων - δηλαδή του ΕΟΠΥΥ - το ποσό των 240 εκατ. ευρώ το μήνα.
Οι φαρμακοβιομήχανοι αποδέχτηκαν τις μειώσεις στα φάρμακα, αξιώνοντας ταυτόχρονα και την εφαρμογή των άλλων δομικών αλλαγών, ούτως ώστε να μπορούν να διασφαλίζουν τα περιθώρια κέρδους, που επιδιώκουν: Ζήτησαν την «καθολική συνταγογράφηση», τον «εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και τον περιορισμό του όγκου», τον «έλεγχο των προμηθειών και των δαπανών από το κράτος», την «εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ)».
Οι μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα λαϊκά στρώματα σε σύγκριση με τις μειώσεις στα περιθώρια κέρδους φαρμακοβιομηχάνων και εμπόρων. Ετσι για παράδειγμα η συμμετοχή στη συνολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 5,5% απ' τη μείωση των κερδών και των τιμών. Αντίθετα τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν απ' την τσέπη τους 7,3%. Δηλαδή πλήρωσαν 1,3% για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα 1.350 φάρμακα που περιέχονται στην αρνητική λίστα, τα οποία συνταγογραφούνται αλλά δεν καλύπτονται απ' τα Ταμεία. Επίσης πλήρωσαν 6% για «σωστή συμμετοχή». Παράδειγμα ένας ασθενής με καρκίνο πριν δεν είχε συμμετοχή σε κανένα φάρμακο απ' αυτά που χρειαζόταν. Με τα νέα μέτρα πληρώνει συμμετοχή 25% στα λεγόμενα συνοδά φάρμακα. Αυτά, δηλαδή, που τον προφυλάσσουν από διαταραχές στο στομάχι εξαιτίας των αντικαρκινικών φαρμάκων.
Συνολικά το Δημόσιο οφείλει στη φαρμακοβιομηχανία 1,5 δισ. ευρώ για τα φάρμακα. Οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ απ' το κράτος, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων απ' την ανεργία, καθώς το 80% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται απ' τις ασφαλιστικές εισφορές...