Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φορο-εξαχρείωση

Τις μέρες αυτές, το κάθε λαϊκό σπίτι γίνεται ο αναγκαστικός και μοναδικός αποδέκτης της φορολογικής εξαχρείωσης, των μέτρων που θεσμοθετήθηκαν μέσα από τους εφαρμοστικούς και άλλους νόμους την αμέσως προηγούμενη περίοδο και τα σπασμένα τους τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Τώρα είναι η ώρα που η «νέα» συγκυβέρνηση έρχεται να τους περπατήσει στη ζωή, στην καθημερινότητα του λαού. Τα φετινά χαρατσόχαρτα - εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, αυτά που αφορούν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια πάνω στα διαλυμένα εισοδήματα του 2011, αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής, τις τροχιοδεικτικές βολές, για τα όσα τις μέρες αυτές συζητούν με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, με τους διάφορους Ράιχενμπαχ της ΕΕ, τους άλλους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος. Μόνο η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης απομένει, προκειμένου αμέσως μετά να μαζέψουν και τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που μέχρι τώρα άρπαζαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Στα 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, φτάνει η πρόσθετη πληρωμή που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά που στέλνει η Εφορία σε κάθε λαϊκό σπίτι και που αφορούν στο φόρο πάνω στα περσινά εισοδήματα (2011), στο χαράτσι της δήθεν αλληλεγγύης και του επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Αξιώνουν από τα ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να τους εξοφλήσουν με δόσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχουν διαμορφώσει είναι και το γεγονός ότι 2 στα 3 νοικοκυριά (ποσοστό 67%) παραλαμβάνουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις. Και ακόμη από το 23% των δηλώσεων που ήδη εκκαθαρίστηκαν έχουν βεβαιώσει πρόσθετους φόρους και χαράτσια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο σύνολο των δηλώσεων η αντιλαϊκή σούμα έβγαζε 1,1 δισ. ευρώ. Η αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου έρχεται φέτος να χαρατσώσει την απόλυτη και τη σχετική φτώχεια. Με το κόλπο των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης», φορολογούν ανέργους, οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά ακόμη για εμφανιζόμενα «εισοδήματα» κατά πολύ χαμηλότερα όχι μόνο από τα όρια της επίσημης φτώχειας, αλλά και από το επίσημο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Η φορο-εξαχρείωση του κεφαλαίου εξυπηρετείται τόσο από τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου, όσο και από την παραπέρα καρατόμηση των «εκπτώσεων» που ίσχυαν και που αφορούν τις δαπάνες των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, από κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο - αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών, για νοίκια και δίδακτρα - αρπάζουν επιπλέον 280 ευρώ, τα οποία και υπολογίζουν στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Η καπιταλιστική κρίση οξύνεται παραπέρα, με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ να αναμένεται για φέτος στο 7%, σε μια διεργασία που θα εντείνει την επιθετικότητα των κεφαλαιοκρατών απέναντι στο λαό. Τις μέρες αυτές, η συγκυβέρνηση από κοινού με τα κλιμάκια της τρόικας, «αμπαλάρουν» και τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα...

Για το λαϊκό παράγοντα δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Με μετερίζι τις λαϊκές γειτονιές, τους τόπους δουλειάς, οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, έχουν να δώσουν τη δική τους απάντηση, να αναχαιτίσουν και να ανατρέψουν τα βάρβαρα μέτρα.


Ανδέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ