Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Γολγοθάς των ΚΕΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αποτελούν ένα από τα πολλά εργαλεία του κράτους για την περικοπή παροχών και δικαιωμάτων στα άτομα με αναπηρία και στους χρόνια πάσχοντες. Πρωταρχικός τους στόχος είναι να «ελαφρύνουν» τα Ταμεία από το «βάρος» της φροντίδας των ευπαθών αυτών ομάδων, που τους θεωρούν «κόστος» παρότι για χρόνια πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι οι επιτροπές των ΚΕΠΑ κόβουν «αβέρτα» τα ποσοστά αναπηρίας σε καρκινοπαθείς, πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας, ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις - που στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να εργαστούν. Με τα χαμηλά ποσοστά αναπηρίας είτε τους μειώνεται, είτε τους κόβεται τελείως η αναπηρική σύνταξη και χάνουν την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν και η ζωή τους εξαρτάται από αυτή.

Οπως είναι φυσικό, επιτροπές που λειτουργούν με τέτοιο προσανατολισμό, δεν μπορεί να λειτουργούν με τους καλύτερους όρους για να μην ταλαιπωρούνται τα ΑμΕΑ. Είναι ενδεικτικό, πως ακόμα και άτομα με χρόνιες και μη αναστρέψιμες ασθένειες ή αναπηρίες αναγκάζονται κάθε 1 ή 2 χρόνια να περνούν από επιτροπή! Ετσι, χρειάζεται να περιμένει κανείς μέχρι και 8 μήνες για να περάσει από τα ΚΕΠΑ και να βγει το ποσοστό του και για όλο αυτό το διάστημα του κόβεται η σύνταξη, το επίδομα κ.λ.π. Επιπλέον δεν υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας ΚΕΠΑ και οι ανάπηροι ταλαιπωρούνται και πληρώνουν ακριβά μεταφορικά για να περάσουν από την επιτροπή. Ούτε κατ' οίκον εξέταση προβλέπεται για τα πολύ βαριά περιστατικά.

Επομένως ο Γολγοθάς των ΚΕΠΑ είναι μια πολιτική επιλογή που εντάσσεται στη συνολική πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ για περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο και όχι ένα «τεχνοκρατικό» ζήτημα όπως το παρουσιάζει το ΙΚΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η πρεμούρα του νοικοκυρέματος του κράτους...

Κάθε φορά, πριν ξεκινήσει μια νέα αντεργατική θύελλα, τα συγκροτήματα του αστικού Τύπου διαμορφώνουν το σχετικό προπαγανδιστικό πλαίσιο. Χτες λοιπόν, και ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας συγκυβέρνησης, η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και «ΤΑ ΝΕΑ», με τα κύρια άρθρα τους, στόχευσαν από κοινού στην ανάγκη των απολύσεων ή αλλιώς της... αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα. Και για να αποκτήσει η νέα αντεργατική επίθεση τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, χρησιμοποιούν το γνωστό τους ... κόλπο: Διαχωρίζουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από τους δημόσιους υπαλλήλους και επιτίθενται στους δεύτερους ως εργαζόμενους με... περισσότερα δικαιώματα.

Γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους επειδή χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος, το ενδιαφέρον και η προστατευτική διάθεση των πολιτικών έναντι των δημοσίων υπαλλήλων και μόνο μοιάζει υποκριτική». Και καταλήγει: «Το κράτος πρέπει να μείνει με τις υπηρεσίες και το προσωπικό που είναι απολύτως αναγκαίο ώστε να μην κοστίζει τόσο πολύ και να σταματήσει να στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα. Στο κάτω κάτω, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υποφέρουν τα πάνδεινα και είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα».

Από την άλλη, τα ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Αλλάξτε το Δημόσιο!» αναφέρουν: «Η αναδιοργάνωση του Δημοσίου θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων, ακόμα κι αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο». Και συνεχίζουν: «Η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου πρέπει να προχωρήσει, μαζί με την άμεση κατάργηση υπηρεσιών χωρίς αντικείμενο. Μόνο έτσι η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία!».

... για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Και η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και «ΤΑ ΝΕΑ», χτυπάνε στο ίδιο σημείο: Θέλουν «αναδιοργάνωση» έτσι ώστε το κράτος να προσαρμοστεί καλύτερα στην ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Γι' αυτό και σημειώνουν ότι η «αξιολόγηση» και συνεπακόλουθα «οι απολύσεις» είναι απαραίτητοι όροι για να εξαλειφθούν οι... παθογένειες του δημόσιου τομέα.

Την ίδια ώρα και αυτό είναι επίσης τεράστιο πρόβλημα, ολ' αυτά συνδυάζονται με καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου, που οι περισσότεροι έχουν σχέση με την Πρόνοια, επομένως καταργούνται ανάλογες υπηρεσίες, με συγχωνεύσεις - με πιο χαρακτηριστικές αυτές των νοσοκομείων, σχολείων και άλλων οργανισμών για την εξυπηρέτηση εργαζομένων. Που σημαίνει ότι αυτή η πολιτική δεν είναι σε βάρος μόνο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά σε βάρος όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος που την αναδεικνύει με απόλυτο κυνισμό ο δημοσιολόγος της τελευταίας σελίδας των ΝΕΩΝ. «Από πού προκύπτει άραγε ότι η φέτα ή η ζάχαρη ή ο τζόγος ή τα λαχεία ή οι μαρίνες αποτελούν ύψιστα κοινωνικά αγαθά, τα οποία πρέπει ανυπερθέτως να διαχειρίζεται το δημόσιο;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «Προφανώς όλα αυτά δεν είναι παρά προφάσεις και κουτοπονηριές. Το ζητούμενο είναι να μην αλλάξει τίποτα, να μην προχωρήσει τίποτα, να μη γίνει τίποτα. Για να νέμονται το κράτος οι ίδιοι που το νέμονταν ως τώρα. Και οι οποίοι το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους!».

Να λοιπόν ένας ακόμη διακηρυγμένος στόχος του δήθεν εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα: Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, για να μπορεί το κεφάλαιο να επενδύσει και να κερδοφορήσει. Είναι ένα από τα μέτρα διεξόδου από την κρίση σε όφελός του. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους έχουν στήσει. Ενωμένοι να αγωνιστούν από κοινού, ενάντια σε όλες αυτές τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Φορο-εξαχρείωση

Τις μέρες αυτές, το κάθε λαϊκό σπίτι γίνεται ο αναγκαστικός και μοναδικός αποδέκτης της φορολογικής εξαχρείωσης, των μέτρων που θεσμοθετήθηκαν μέσα από τους εφαρμοστικούς και άλλους νόμους την αμέσως προηγούμενη περίοδο και τα σπασμένα τους τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Τώρα είναι η ώρα που η «νέα» συγκυβέρνηση έρχεται να τους περπατήσει στη ζωή, στην καθημερινότητα του λαού. Τα φετινά χαρατσόχαρτα - εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, αυτά που αφορούν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια πάνω στα διαλυμένα εισοδήματα του 2011, αποτελούν το πρώτο δείγμα γραφής, τις τροχιοδεικτικές βολές, για τα όσα τις μέρες αυτές συζητούν με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, με τους διάφορους Ράιχενμπαχ της ΕΕ, τους άλλους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος. Μόνο η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης απομένει, προκειμένου αμέσως μετά να μαζέψουν και τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά που μέχρι τώρα άρπαζαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Στα 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, φτάνει η πρόσθετη πληρωμή που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά που στέλνει η Εφορία σε κάθε λαϊκό σπίτι και που αφορούν στο φόρο πάνω στα περσινά εισοδήματα (2011), στο χαράτσι της δήθεν αλληλεγγύης και του επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Αξιώνουν από τα ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να τους εξοφλήσουν με δόσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχουν διαμορφώσει είναι και το γεγονός ότι 2 στα 3 νοικοκυριά (ποσοστό 67%) παραλαμβάνουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις. Και ακόμη από το 23% των δηλώσεων που ήδη εκκαθαρίστηκαν έχουν βεβαιώσει πρόσθετους φόρους και χαράτσια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο σύνολο των δηλώσεων η αντιλαϊκή σούμα έβγαζε 1,1 δισ. ευρώ. Η αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου έρχεται φέτος να χαρατσώσει την απόλυτη και τη σχετική φτώχεια. Με το κόλπο των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης», φορολογούν ανέργους, οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά ακόμη για εμφανιζόμενα «εισοδήματα» κατά πολύ χαμηλότερα όχι μόνο από τα όρια της επίσημης φτώχειας, αλλά και από το επίσημο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Η φορο-εξαχρείωση του κεφαλαίου εξυπηρετείται τόσο από τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου, όσο και από την παραπέρα καρατόμηση των «εκπτώσεων» που ίσχυαν και που αφορούν τις δαπάνες των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, από κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο - αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών, για νοίκια και δίδακτρα - αρπάζουν επιπλέον 280 ευρώ, τα οποία και υπολογίζουν στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Η καπιταλιστική κρίση οξύνεται παραπέρα, με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ να αναμένεται για φέτος στο 7%, σε μια διεργασία που θα εντείνει την επιθετικότητα των κεφαλαιοκρατών απέναντι στο λαό. Τις μέρες αυτές, η συγκυβέρνηση από κοινού με τα κλιμάκια της τρόικας, «αμπαλάρουν» και τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα...

Για το λαϊκό παράγοντα δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Με μετερίζι τις λαϊκές γειτονιές, τους τόπους δουλειάς, οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, έχουν να δώσουν τη δική τους απάντηση, να αναχαιτίσουν και να ανατρέψουν τα βάρβαρα μέτρα.


Ανδέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Βαθαίνει η κρίση που φορτώνουν στους λαούς...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΡΑΓΕ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ «Κασσάνδρες» ή αυτοί μας δουλεύουν για τον «αέρα αλλαγής» και «ανάπτυξης» που υποτίθεται ότι πνέει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ιδίως μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής;

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν σαφέστατος ενώ ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων στο 0,75%: «Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», είπε, ακόμη και σε χώρες που δεν είχαν τέτοια προβλήματα.

Πράγμα που σημαίνει ότι η κρίση (τους) χειροτερεύει και όσο περισσότερο ζορίζονται τόσο πιο σκληρά μέτρα θα θελήσουν να επιβάλουν στους λαούς, χωρίς πλέον να τηρούν έστω τα προσχήματα.

Ο,τι κι αν λένε, ό,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν υπόσχονται, ο δικός τους δρόμους οδηγεί σε νέα φτώχεια και εξαθλίωση. Ούτε αλλάζει ούτε «εξανθρωπίζεται» ούτε «επαναδιαπραγματεύεται». Απλά, ανατρέπεται...

ΛΟΙΠΟΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ από τη χτεσινή μέρα: Πρώτο: Ο Χ. Ράιχενμπαχ (φανταζόμαστε δε χρειάζεται να σας τον ...συστήσουμε) δήλωσε ότι πρέπει η Ελλάδα να «διαχειριστεί» ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος (δηλαδή, να το μειώσει).

Δεύτερο: Ο Α. Σαμαράς δήλωσε στην τρόικα πως η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτατα για την «προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών».

Τρίτο: Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε πως «μας περιμένουν δύσκολα χρόνια» και είπε και τα ...συνήθη για το τούνελ και το φως στην άκρη του.

Τέταρτο (και τελευταίο): Ο Χ. Ράιχενμπαχ (πάλι) δήλωσε ότι ποτέ του στην Ελλάδα δεν έχει δει τέτοια διάθεση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την «αίσθηση του επείγοντος».

Εσείς τι νομίζετε μετά από όλα αυτά; Θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή όχι; Προφανώς ναι κι ας πούνε ό,τι θέλουν στις προγραμματικές τους δηλώσεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΣΕΕ σε ρόλο ... αμορτισέρ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για την «κοινωνική συνοχή» καίγεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, αλλά και σε δηλώσεις του για τις συναντήσεις κυβέρνησης - τρόικας, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πού πραγματικά στοχεύει η δράση και η παρέμβαση της ΓΣΕΕ: Να εκτονώσει τις όποιες αντιστάσεις των εργαζομένων, να γίνει το αμορτισέρ που θα απορροφά τη λαϊκή αντίδραση απέναντι στην άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει στην επιστολή προς τον Α. Σαμαρά: «Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία με τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής και της διασάλευσης της κοινωνικής ειρήνης, θέτουμε υπόψη σας τα πλέον κρίσιμα και άμεσης προτεραιότητας συλλογικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους της χώρας». Παίζοντας το ρόλο του «δεξιού χεριού» της κυβέρνησης και κυρίως της μεγαλοεργοδοσίας, την προειδοποιεί ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες δράσεις σε κατεύθυνση εκτόνωσης της κατάστασης, ώστε να μην «καταρρεύσει η κοινωνική συνοχή» και να μη «διασαλευτεί η κοινωνική ειρήνη.

Αντίστοιχα, όμως, και στις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ για την τρόικα, αναφέρεται: «Με την εμμονή της τρόικας και τις κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν έχει καταρρεύσει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου, κοινωνικής διαπραγμάτευσης και σεβασμού των αποτελεσμάτων αυτής της διαπραγμάτευσης». Το πρόβλημά τους δηλαδή είναι μην και σταματήσουν οι εργάτες να προσέρχονται στους «διαλόγους», όπου καθορίζεται η ένταση και ο τρόπος με τον οποίο προχωρά η λεηλάτηση των κατακτήσεων και των αναγκών τους...

«Αδιαπραγμάτευτη» η μείωση του «εργατικού κόστους»

«Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Ηδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια». Το παραπάνω απόσπασμα, από τη χτεσινή ομιλία του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χ. Ράιχενμπαχ σε συνέδριο για τις εξαγωγές, έρχεται να κονιορτοποιήσει τις ψευδαισθήσεις και τις υποσχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ότι τάχα «δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί». Η παραπέρα δραστική μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους είναι μονόδρομος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη «διαρθρωτική αλλαγή» που διατυμπανίζουν διαρκώς οι κυβερνώντες, αλλά δεν τολμούν να το πουν ευθέως: Το παραπέρα τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των μισθών, ώστε να πέσουν στα «ανταγωνιστικά» επίπεδα των γειτονικών χωρών. Στη βάση αυτή, δηλαδή των μισθών πείνας και με εργαζόμενους να έχουν ξεπέσει σε σύγχρονους δούλους, θέλουν να προσελκύσουν «επενδύσεις». Ετσι θα κάνουν τη χώρα «φιλική στην επιχειρηματικότητα», πράγμα που δεν είναι απαίτηση του εν λόγω αξιωματούχου της ΕΕ ή της τρόικας, αλλά πρόκειται για κοινή στρατηγική των απανταχού μονοπωλίων, άρα και στην Ελλάδα, για έξοδο από την κρίση, μέσω της άγριας υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και της εξαθλίωσης του λαού. Φιλολαϊκή διέξοδος πάντως εντός των πλαισίων της ΕΕ και του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει.

Ζωή σε «δόσεις» ή πάλη ενάντια στα μονοπώλια;

«Σχέδιο εξόφλησης των φόρων σε 9 δόσεις» (σ.σ. αντί για τρεις) εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και θα το υποβάλει προς συζήτηση και έγκριση στην τρόικα, σημειώνει στο χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της η «Καθημερινή». Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, υποχρεωτική σε μεγάλο βαθμό αφού όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα «οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών από τους φορολογούμενους που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους» εξαιτίας βέβαια της ατέλειωτης και άγριας φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, έρχεται ταυτόχρονα να δείξει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η μέγιστη υποχώρηση που μπορεί να κάνει η συγκυβέρνηση αφορά κάποια διευκόλυνση στην πληρωμή των χαρατσιών, αλλά σε καμία περίπτωση δε συζητά καν να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη. Αντίθετα αξιώνει να πληρωθούν στο ακέραιο όλα τα χαράτσια και μάλιστα ετοιμάζει και νέες φοροεπιδρομές, ταυτόχρονα με τις νέες φοροπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεύτερον, ότι τα περιθώρια για την εφαρμογή ενός «άλλου μείγματος» στη διαχείριση της κρίσης είναι από ασφυκτικά μέχρι ανύπαρκτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να συζητά και συναποφασίζει με τους εκπροσώπους των δανειστών και εταίρων (τρόικα) ακόμα και ...τον αριθμό των δόσεων προς την εφορία! Γενικότερα, το παραπάνω παράδειγμα έρχεται να καταδείξει την έκταση και το είδος των «παραχωρήσεων» που μπορεί να κάνει σήμερα ο καπιταλισμός. Να χαλαρώσει το σκοινί στο λαιμό των «από κάτω» ίσα ίσα για να τους επιτρέπει να «ανασαίνουν» και να επιβιώνουν, ώστε να συνεχίσει να τους εκμεταλλεύεται άγρια. Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει φοροαπαλλαγές για την ίδιο και μεγάλη φορολόγηση των μονοπωλίων, τώρα, στη ρότα του αγώνα να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν και να κάνει κουμάντο για τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Στο κόκκινο» τα ταμεία

«

Στο κόκκινο» βρίσκονται όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησής τους από το κράτος, της εισφοροαποφυγής, εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών, την εκτόξευση της ανεργίας λόγω κρίσης, των ελαστικών μορφών απασχόλησης αλλά και του ανταγωνισμού που ενισχύει τα μονοπώλια και πετά μαζικά στο δρόμο αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλλουν καν τις εισφορές τους.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΙΚΑ, το Ταμείο που καλύπτει άμεσα και έμμεσα πάνω από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους: το φετινό έλλειμμά του υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του 2012 θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ήδη χρωστά πάνω από 7 δισ. ευρώ σε άλλους Οργανισμούς για λογαριασμό των οποίων εισπράττει τις εισφορές (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΕΤΕΑΜ), ενώ πάνω από 13 δισ. ευρώ είναι το χρέος του κλάδου σύνταξης στον κλάδο Υγείας που πλέον πέρασε στον ΕΟΠΥΥ. Τα αδιέξοδα αυτά είναι σίγουρο πως θα ενταθούν, καθώς: υπολογίζεται ότι η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί στο Ταμείο απώλειες 450 εκατ. ευρώ. Ενας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ η «μαύρη» και η ελαστική εργασία (δηλαδή η εργασία με πετσοκομμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα ... επίσημα ή ανεπίσημα) καλπάζει αμείωτα. Οι βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί από το ΙΚΑ φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα αδιέξοδα δημιουργούνται και στα υπόλοιπα Ταμεία: στον ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι το 45% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές, ενώ για φέτος το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στα 830 εκατομμύρια ευρώ. Στον ΟΓΑ το 36% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές.

Τα μεγάλα ελλείμματα των ταμείων δημιουργούν κινδύνους για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Από τη μία πλευρά, λόγω της συστηματικής μείωσης των εσόδων των Ταμείων. Από την άλλη, λόγω των νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων που ήδη υπάρχουν στα συρτάρια των επιτελείων της πλουτοκρατίας που - σημειωτέον - προωθούν κάθε φορά στο όνομα της αντιμετώπισης της «σπατάλης» και της «βιωσιμότητας» των ταμείων. Η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για το Ασφαλιστικό δίνει σαφή κατεύθυνση για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για νέα μείωση συντάξεων και παροχών. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών έρχεται και επανέρχεται ως πρόταση από κόμματα όπως η ΝΔ, ενώ το σύνθημα για νέες ανατροπές δίνουν και άλλες δυνάμεις είτε μιλώντας για την ανάγκη περιορισμού του «μη μισθολογικού κόστους» είτε κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας»...

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, οι συνταξιούχοι, γενικά οι λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει να δεχτούν καμιά μείωση συντάξεων και παροχών. Δεν έχουν καμία ευθύνη για τον οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων. Πρέπει να διεκδικήσουν άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων από το κράτος. Να παλέψουν ώστε καμιά εργατική-λαϊκή οικογένεια να μη δει να χάνονται ή να πετσοκόβονται ακόμα κι αυτές οι πενιχρές σήμερα συντάξεις, οι παροχές, που ούτως ή άλλως είναι πίσω από τις ανάγκες. Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που λεηλατεί τα Ταμεία και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη παράδοση Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης στον έλεγχο των επιχειρήσεων. Να οργανωθούν για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων όπως επιτρέπει και ο τεράστιος πλούτος που παράγει η εργατική τάξη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ