Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Σπίθα» νέας τριβής η διαδικασία ορκωμοσίας

ΚΑΪΡΟ.--

Μετ' εμποδίων προχωρά η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προς τον Μουχάμαντ αλ Μούρσι, το νικητή των προεδρικών εκλογών, ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» με διαρκή τον κίνδυνο λαϊκής έκρηξης. Το «παζάρι» για την εξεύρεση ισορροπίας στη νομή της εξουσίας ανάμεσα στις δύο πλευρές - στρατό και ισλαμιστές - που εκπροσωπούν διαφορετικά τμήματα της αιγυπτιακής αστικής τάξης εξελίσσεται με εντατικούς πλην όχι πάντα αποτελεσματικούς ρυθμούς και έτσι με την ορκωμοσία του Προέδρου να έχει οριστεί για το Σάββατο στις 30 Ιουνίου, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ενώπιον ποιας αρχής θα ορκιστεί ο Πρόεδρος.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, σε μια ακόμη επίδειξη δύναμης με απώτερο στόχο να δώσει σαφή μηνύματα για το ποιος συνεχίζει να διοικεί τη χώρα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Αμυνας θα παραμείνει υπό τον έλεγχό του, με υπουργό τον στρατάρχη Ταντάουι, και διέρρεε ότι υπάρχει μόνο μια διαδικασία ορκωμοσίας και αυτή είναι ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτό προβλέπει το Συνταγματικό Διάταγμα που εκδόθηκε πριν από περίπου τρεις βδομάδες και με γνώμονα το οποίο διαλύθηκε το κοινοβούλιο καθώς κρίθηκε «παράνομη» η εκλογή του 1/3 των εδρών και μετέφερε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο τη νομοθετική εξουσία, τον έλεγχο του προϋπολογισμού, αλλά και την εποπτεία της επιτροπής που εκπονεί το σύνταγμα.

Αν ο Μούρσι ορκιστεί ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου σημαίνει ότι αποδέχεται το περιεχόμενο του διατάγματος, το οποίο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν καταγγείλει ως συνταγματικό πραξικόπημα και επιμένουν να επανέλθει σε λειτουργία το κοινοβούλιο, ακόμη και αν χρειαστεί να διεξαχθούν συμπληρωματικές εκλογές μόνο για τις έδρες που έχουν πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι στο κοινοβούλιο οι ισλαμιστές έχουν διασφαλίσει πλειοψηφία, γι' αυτό και τώρα επιμένουν να γίνει η ορκωμοσία ενώπιον του κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ