Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ MERCOSUR
Παραγουάη και σχέσεις με Κίνα στο επίκεντρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Με διαφορετική ατζέντα από την προγραμματισμένη εδώ και καιρό ξεκίνησε χτες η Σύνοδος της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur στην Μεντόσα της Αργεντινής. Κύριο θέμα το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη (ιδρυτικό μέλος του οργανισμού), όπου με συνοπτικές διαδικασίες αποπέμφθηκε ο Πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο, ωστόσο αναμένεται να καταληχθεί και συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα, που δυναμώνει τη διείσδυσή της στη Λατινική Αμερική.

Η κυβέρνηση που ορκίστηκε με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φεντερίκο Φράνκο (του φιλελεύθερου κόμματος που είχε αρχικά συμμαχήσει με το Λούγκο) έχει αποκλειστεί από τη Σύνοδο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των υπολοίπων χωρών-μελών (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή και Βενεζουέλα - ειδικά στην τελευταία η Γερουσία της Παραγουάης μέχρι σήμερα δεν έχει επικυρώσει την ένταξή της η οποία υπογράφτηκε το 2006) χθες συνεδρίασαν με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα ή τις τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν προς το καθεστώς Φράνκο, με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να δηλώνει ότι «θα πρέπει να ανασταλεί και η ιδιότητά της ως μέλος». Πρόταση που ενδεχομένως θα βρει αντιρρήσεις εκ μέρους της Βραζιλίας, αφού σημαντική μερίδα της αστικής τάξης, έχει ισχυρά συμφέροντα στην Παραγουάη. Παράλληλα, σήμερα κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί και η κοινή Σύνοδος με την Ενωση Χωρών της Νοτίου Αμερικής-Unasur πάντα με αντικείμενο την επιβολή μέτρων κατά της Παραγουάης.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Παραγουάης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις αλλά στην περίπτωση εξόδου από το Mercosur δε θα χάσουν.

Την ίδια στιγμή στην Παραγουάη συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς Φράνκο ενώ οι δικηγόροι του έκπτωτοι Προέδρου Λούγκο, που συνεχίζει να λειτουργεί ως «εν ενεργεία πρόεδρος» όπως και «η κυβέρνηση του» ανακοίνωσαν ότι θα καταφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ