Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός

Χιλιάδες νέα ζευγάρια αναζητούν σήμερα θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς των δήμων. Πολλά δε θα εξασφαλίσουν να πάνε τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό. Οι ήδη ισχνές δημόσιες υποδομές για βρέφη και νήπια συρρικνώνονται επικίνδυνα καθώς πληθαίνουν οι δημοτικές αρχές (ειδικά στην Αττική) που ανακοινώνουν ή μεθοδεύουν κλείσιμο σταθμών. Ετσι και αλλιώς τα περισσότερα παιδιά μένουν εκτός αφού η άνεργη μάνα, η ανασφάλιστη αποκλείεται κι από τη δυνατότητα αίτησης ακόμα. Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί δέχονται παιδιά όχι με βάση τις ανάγκες της οικογένειας, αλλά αν οι γονείς έχουν να προσκομίσουν βεβαιώσεις εργασίας και ασφάλισης. Η οικογένεια του αυτοαπασχολούμενου αποκλείεται, γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά στο μαγαζί. Αποκλείεται η μετανάστρια εργάτρια μάνα παρότι «νόμιμη», λόγω «μαύρης» εργασίας και ανεργίας. Επιπλέον η «τυχερή» που έχει ακόμα μεροκάματο, διαγκωνίζεται για μια θέση για το παιδί της με βάση το περσινό οικογενειακό εισόδημα. Αυτό που σήμερα δεν υπάρχει. Αν επιλεγεί, θα επιβαρυνθεί με πληρωμή τροφείων αναντίστοιχων με το τωρινό πενιχρό εισόδημά της.

Το δίκτυο των παιδικών σταθμών αδυνατίζει, στηρίζει όλο και λιγότερες οικογένειες. Η χρηματοδότηση από το κράτος στερεύει, οι κτιριακές υποδομές είναι ανύπαρκτες, το προσωπικό λειψό. Επιπλέον μεθοδεύεται το τελικό χτύπημα στις όποιες δημόσιες κοινωνικές υποδομές απέμειναν ώστε να υποκατασταθούν από ένα ακόμη πιο υποβαθμισμένο «δίχτυ προστασίας» παραδοτέο και αυτό στους κερδοσκόπους. Διόλου τυχαία οι εναπομείναντες σε λειτουργία σταθμοί όλο και περισσότερο στηρίζουν τη χρηματοδότησή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Οι δημοτικές αρχές ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΔΗΜΑΡ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί χρόνια τώρα σιγόνταραν τις κυβερνήσεις ώστε να χτυπηθούν βασικές κοινωνικές υποδομές, ενισχύοντας την επιχειρηματική - ανταποδοτική λειτουργία.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό να μην υποτάξουν τις ανάγκες των παιδιών τους και τη ζωή τους στον τρόμο της «χρεοκοπίας» που σκόπιμα διοχετεύουν συγκυβέρνηση και ΕΕ. Τα κρατικά ταμεία δεν τα χρεοκόπησαν οι ανάγκες του λαού, αλλά οι φοροαπαλλαγές και τα χρηματοδοτικά πακέτα της ολιγαρχίας. Η λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά, δεν έχουν άλλη επιλογή. Τώρα, χωρίς αναμονή, να αντιπαρατεθούν και να αποτρέψουν αυτήν την πολιτική και όσα χειρότερα ετοιμάζονται.

Να παλέψουν ώστε: Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να καταργηθούν τα τροφεία. Nα γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής (παραμένει στα χαρτιά παρότι νομοθετημένη) που θα τους αποσυμπιέσει. Να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυό τους. Με άμεση, γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για τις διευρυμένες ανάγκες. Να ξεκινήσουν δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με προτεραιότητα τις λαϊκές γειτονιές. Να ενταχτούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα που σήμερα ξεκοκαλίζουν εργολάβοι. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά δήμων καταργήθηκε ή απειλείται με διακοπή. Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους, να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν άμεσα οι αιτήσεις των δήμων για προσωπικό, που σκόπιμα χρονίζουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ