Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι

Πρόταση Ανάν για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Απο την βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Δαμασκού
Απο την βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Ολοένα σκληρότερο γίνεται το ενδοϊμπεριαλιστικό διπλωματικό «παζάρι», ενόψει της Συνόδου για τις εξελίξεις στη Συρία που συγκαλεί το Σάββατο στη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ανάν θα καταθέσει έναν «οδικό χάρτη αρχών και κατευθύνσεων προς μια πολιτική μετάβαση στη Συρία», ο οποίος προβλέπει άμεσο τερματισμό των μαχών, απόσυρση στρατού και ενόπλων, ελεύθερη μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και δημοσιογράφων, αλλά και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν «πρόσωπα και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, τα οποία με τη στάση τους δεν υποσκάπτουν την αποκλιμάκωση».

Πρόκειται για μια φράση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του Ασαντ, αλλά ταυτόχρονα και της απομάκρυνσής του. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο και της μη συμμετοχής σε αυτήν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας αξιωματούχων της αντιπολίτευσης. Σε πρώτο επίπεδο, η πρόταση Ανάν στηρίζεται από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η πλευρά που ήδη διατυπώνει σοβαρές αντιρρήσεις είναι αυτή της αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στην πάγια θέση της ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής αναφορά στην αναγκαιότητα αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία. Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει σαφές αν η συριακή αντιπολίτευση θα επιμείνει σε αυτήν τη σκληρή στάση μέχρι τέλους, ιδιαίτερα εφόσον οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν - π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία -, εμφανιστούν διαλλακτικότερες και αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν.

Εντός Συρίας, σειρά εκρήξεων συγκλόνισε, χτες, το κέντρο της Δαμασκού με στόχο όλων το κεντρικό δικαστήριο της χώρας. Δεν προκλήθηκαν θύματα αλλά το πλήγμα είχε σαφώς συμβολικό χαρακτήρα: ότι μπορεί να χτυπηθεί και η καρδιά της πρωτεύουσας. Στη Χομς, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι ούτε χτες κατάφερε να εκκενώσει αμάχους, τραυματίες και αρρώστους, ενώ συγκρούσεις σημειώνονταν στην Ντούμα. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, καθώς ο τουρκικός στρατός άρχισε, από χτες, να αναπτύσσει στη συνοριογραμμή ισχυρές αντιαεροπορικές πυραυλικές συστοιχίες με εντολή να ανοίξουν πυρ σε οτιδήποτε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέρ πολιτικής λύσης στη Συρία και αιχμές κατά του Ισραήλ(2014-03-27 00:00:00.0)
Σήμερα η σύνοδος διπλωματών στη Γενεύη(2012-06-30 00:00:00.0)
Μπαράζ διπλωματικών επαφών και παρασκηνιακών «παζαριών»(2012-06-09 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ενδοϊμπεριαλιστική ένταση(2012-06-08 00:00:00.0)
«Στήθηκε» Συμβούλιο αλά Λιβύη(2011-10-04 00:00:00.0)
Ασαντ: «μπούμερανγκ η οποιαδήποτε ξένη επέμβαση»(2011-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ