Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Ιβιτσα Ντάσιτς

Και συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε χτες το πρωί στον αρχηγό του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας»Ιβιτσα Ντάσιτς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς κρίνοντας ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα», τις «Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας» και μεμονωμένους βουλευτές μειονοτήτων εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξη 133 βουλευτών της 250μελούς σερβικής βουλής.

Ο πρόεδρος Νίκολιτς έσπευσε να σημειώσει - για να αντιμετωπίσει τυχόν αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες - πως η νέα κυβέρνηση «θα ακολουθήσει μία σταθερή ευρωπαϊκή πορεία με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ». Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός από την άλλη φρόντισε να αναφερθεί στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να έχουν «αφετηρία τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας».

Πάντως, οι βασικές προτεραιότητες του σερβικού λαού δεν είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά η αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας - που πλήττει σχεδόν έναν στους πέντε Σέρβους των λεγόμενων παραγωγικών ηλικιών -, της φτώχειας, και της καπιταλιστικής κρίσης που ξεδιπλώνεται αργά αλλά σταθερά σαρώνοντας μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Ως γνωστόν στις εκλογές της 6ης Μάη, το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» του Τ. Νίκολιτς είχε πάρει 24,4%, το «Δημοκρατικό Κόμμα» του πρώην προέδρου Μπόρις Τάντιτς είχε έρθει δεύτερο με 22,06% (αλλά απέτυχε να πείσει τον Ιβιτσα Ντάσιτς να συγκροτήσουν και πάλι κυβέρνηση), το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» ήταν τρίτο με 14,5% ενώ οι «Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας» (URS) πήραν 5,5%.

Συγκρούσεις Σέρβων με Αλβανούς αστυνομικούς

Ολα αυτά ενώ το ίδιο 24ωρο, στα διοικητικά όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, στη διάβαση Μέρνταρε, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών και Σέρβων που πήγαιναν να γιορτάσουν την Ημέρα του Αγίου Βίτου και την επέτειο των 623 ετών από την ιστορική μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 20 Σέρβοι από πυρά όπλων και περίπου 30 Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με Σέρβους αυτόπτες μάρτυρες, τα επεισόδια προκάλεσαν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί όταν επιχείρησαν να εμποδίσουν λεωφορεία που μετέφεραν Σέρβους να πλησιάσουν στο Γκαζιμεστάν, όπου βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Αντίθετα, κοσσοβάρικα ΜΜΕ στην Πρίστινα υποστήριξαν ότι οι Σέρβοι προκάλεσαν τα επεισόδια γιατί επιτέθηκαν με πέτρες κατά αστυνομικών...

Με αφορμή τα χτεσινά επεισόδια αλλά και τις επικείμενες νέες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες μετά το σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης και την έγκρισή της από τη σερβική Βουλή, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ξεκαθάρισε ότι το προτεκτοράτο δεν πρόκειται να διχοτομηθεί, ότι η λύση στα προβλήματα του βορρά «πρέπει να είναι πολιτική και να βρεθεί μέσω διαπραγμάτευσης» και ότι η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR «θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία για όλους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ