Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμΕΑ
Να δοθούν τώρα οι οφειλές για τις απαραίτητες θεραπείες

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ

Σε απόγνωση και επικίνδυνο για τη ζωή τους αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες που χρειάζονται καθημερινά θεραπείες και φάρμακα για να επιζήσουν και τα πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν τους έχει καταβάλει τα χρήματα από τότε που ιδρύθηκε στις αρχές του 2012. Ετσι, χτες το πρωί άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους προχώρησαν σε κινητοποίηση στα κεντρικά του Οργανισμού απαιτώντας να καταβληθούν όλες οι οφειλές στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Στο μεταξύ, σε ορισμένους ασφαλισμένους (π.χ. ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) οφείλονται χρήματα από το Νοέμβρη του 2011 και δίνουν κυριολεκτικά καθημερινά μάχη για τη ζωή τους, να εξασφαλίσουν δηλαδή χρήματα για τη θεραπεία τους.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όπως ισχυρίστηκε δε γνωρίζει την έκταση του προβλήματος, δηλαδή το συνολικό ποσό που οφείλεται προς τους ασφαλισμένους. Για τις οφειλές πριν το 2012, είπε πως ανέρχονται στα 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση και κρατική επιχορήγηση για να καταβληθούν. Για τα φάρμακα που πληρώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι εξαιτίας της άρσης της πίστωσης από τους φαρμακοποιούς, είπε πως θα πληρωθούν σε 3 μήνες. Για τις θεραπείες, τα φάρμακα και τα θεραπευτικά υλικά που αγοράζουν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες και δεν τους έχει καταβληθεί τίποτα για όλο το 2012, ισχυρίστηκε πως δεν είναι μεγάλο το ποσό(!) και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή τους.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ήδη οξυμένο και πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν πια για τις πανάκριβες θεραπείες. Για παράδειγμα: Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία χρειάζονται για τα αναλώσιμα υλικά αποσιδήρωσης -ειδικές πεταλούδες, σύριγγες, αντλίες κ.ά.- κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ το μήνα. Με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, από το Γενάρη του 2012, δεν έχει καταβληθεί στους ασθενείς ούτε ένα ευρώ. Οι νεφροπαθείς πληρώνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ το μήνα μόνο για να μετακινηθούν προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) για τις αιμοκαθάρσεις τους. Επίσης, δεν τα παίρνουν πίσω από τον ΕΟΠΥΥ. Κι αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει για αιμοκάθαρση μέσα σε 48 ώρες οδηγείται στο θάνατο!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ