Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων

Συνεχίζουν μαζικά και μαχητικά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο στον κλάδο όσο και σε άλλους σχετικούς. Σημειώνεται πως το 1985 υπήρχαν στη χώρα 53.000 ανθρακωρύχοι, ενώ σήμερα αριθμούν 8.000.

Αύριο Παρασκευή ξεκινούν μια νέα πολύμορφη δραστηριότητα, όπου ανθρακωρύχοι θα ξεκινήσουν από τέσσερις διαφορετικές πόλεις με πορεία για να καταλήξουν στη Μαδρίτη στις 11 Ιούλη. Πάνω από 20 ημέρες διαρκεί η απεργία των ανθρακωρύχων, οι οποίοι δίνουν δυναμικό «παρών» με πικετοφορίες, συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, παρά την αποσιώπηση του αγώνα τους από τα αστικά μέσα ενημέρωσης και τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μαζική ήταν η συμμετοχή των ανθρακωρύχων στη γενική απεργία στον κλάδο την περασμένη Δευτέρα, απόφαση που αναγκάστηκαν να λάβουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων «Εργατικές Επιτροπές» (CCOO) και «Γενική Ενωση Εργατών» (UGT) μετά από πιέσεις «από τα κάτω». Πάνω από 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Οβιέδο, όπου εκφράστηκε μεταξύ άλλων η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον αγώνα των απεργών, που, όπως σημειώθηκε, αφορά έναν αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης. Δίπλα στους ανθρακωρύχους βρίσκεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας που εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους αγώνες τους.

Τέλος, χτες αναμενόταν να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε 60 πόλεις της χώρας με το σύνθημα «Μην σωπαίνεις - Υπεράσπισε τα Δικαιώματά σου», ώστε να εκφραστεί η αντίθεση των Ισπανών στην εργασιακή μεταρρύθμιση, την πολιτική περικοπών των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τις συγκεντρώσεις προκήρυξαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των CCOΟ και UGT - που έχουν πρωτοστατήσει για ολόκληρες δεκαετίες στη λογική της ταξικής συνεργασίας, στους «κοινωνικούς διαλόγους» - ενώ αναμενόταν η ψηφοφορία στη Γερουσία της μεταρρύθμισης που διαλύει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ