Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Σαράντα εννέα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η Σοβιετική Ενωση έστειλε την 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, την πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- «Τουλάχιστον 30.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν στις ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών και την ασφάλεια», αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Christian Science Monitor», ενώ ανάλογη έκθεση έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο εκ μέρους του Πενταγώνου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Βολιβία κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εβο Μοράλες όπου θα συνομιλήσουν για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Η επίσκεψη στη Βολιβία αποτελεί τον πρώτο σταθμό στη νέα μίνι περιοδεία του Ιρανού προέδρου στη Λατινική Αμερική, καθώς κατόπιν θα μεταβεί στη Βραζιλία για τη Σύνοδο Ρίο+20, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και μετά θα μεταβεί στη Βενεζουέλα.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και Κούρδων «μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν» σημειώθηκαν χτες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, σε στρατιωτικά φυλάκια της επαρχίας Χάκαρι στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 10 Κούρδοι και οκτώ Τούρκοι στρατιώτες, ενώ σε επιχείρηση του τουρκικού στρατού, με υποστήριξη από αέρος που ακολούθησε, έχασαν τη ζωή τους οκτώ ακόμη Κούρδοι. Οι αντάρτες εικάζεται ότι μπήκαν από τα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε τουρκικές φυλακές στα νοτιοανατολικά της χώρας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την πτέρυγα των ανηλίκων οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε κλινοσκεπάσματα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι θα εξετάσει το αίτημα της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS) για την ανάπτυξη μιας δυτικοαφρικανικής δύναμης «σταθεροποίησης» στο Μάλι.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές απέκρυψαν στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με την εξάπλωση της ραδιενέργειας που εκλύθηκε από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα το Μάρτη του 2011, αφήνοντας έτσι κάποιους από τους εκτοπισμένους να κατευθυνθούν εκεί όπου υπήρχε υψηλή συγκέντρωση ραδιενέργειας, δήλωσε χτες Ιάπωνας υπουργός, λίγες μέρες μετά την κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Για λογοκλοπή μεγάλων τμημάτων της διδακτορικής του διατριβής κατηγορεί το εβδομαδιαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature» τον νέο πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, τονίζοντας πως σχεδόν η μισή διατριβή των 432 σελίδων του Πόντα έχει αντιγραφεί από δύο Ρουμάνους εμπειρογνώμονες. Ο Πόντα πάντως απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου ότι ενορχηστρώνει εκστρατεία σε βάρος του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ